Karneval u Čapljini: Komšić "glavni"

Izražavanje politike kroz humor jedan je od najviših oblika političkog djelovanja

Karneval u Čapljini: Komšić "glavni"

04.03.2019 - 09:01
Politika

U Čapljivi je održan karneval. Za vrijeme pokladnih dan će, od Trebižata do Čapljine, krenuti povorka koja će nakon programa na Trgu "preuzeti vlast u gradu". Na čelu kolone je statua Željka Komšića. Humor očit, poruka jasna ali je na različitim dijelovima Bosne i Hercegovine, različitom čitaju.

Komšića već duže vrijeme brojni hrvatski građani i stranke odbijaju priznati za svog člana Predsjedništva BiH. U to ime od ozbiljnih političkih poteza, kao što je proglašavanje "personom non grata" u brojnim općinama i gradovima, pa sve do  maškara, Komšić se portretira kao ličnost koju većina Hrvata u BiH treba odbiti ili, pak, ismijavati. Iako je ovaj potez satkan od humora, svakako ima duboku političku poruku koju Komšić, moguće, nije shvatio.

Fotografija: Izvor DF-Čapljina

Sistemski i parasistemski, građanski i politički otpor poziciji Komšića u Predsjedništvu BiH će, sasvim sigurno, dostići svoju kulminaciju tokom izmjena Izbornog zakona BiH. Vjeruje se da će HDZ i HNS ići na sistem izmjene Izbornog zakona koji će omogućiti i opozivi članova Predsjednoštva BiH, tj uvođenje sistema koji bi Komšića iz stolice u Predsjednoštvu BiH odveo pravo u "maškare".

Kako će se u svemu ponašati SDA, koja je Komšića praktično uvela u PRedsjednoštvo BiH, ali i koja je glavni koalicioni partner HDZ-a, ostaje da se vidi. Vjeruje se da će, nakraju, ipak podržati HDZ-ove želje a da će Komšić, nakon uloge političkog mamca, završiti kao politički kusur.

Izvor: 
BNN.BA