Kataklizma za čovječanstvo: Požar u Amazonu, plućima Zemlje, vidljiv iz svemira

20% svjetskog kisika proizvodi upravo ova prašuma

Kataklizma za čovječanstvo: Požar u Amazonu, plućima Zemlje, vidljiv iz svemira

23.08.2019 - 09:27
Politika

BRAZILSKA svemirska agencija izvijestila je da je broj požara koji je zahvatio Amazonsku prašumu kao posljedica sječe šuma u odnosu na prošlu godinu porastao za 83 posto. Institut je podatke prikupljene uz pomoć satelita objavio tjedan dana nakon što je predsjednik Brazila Jair Bolsonaro otpustio šefa ove institucije zbog objave podataka o krčenju šuma, piše BBC. Gusti dim koji je nastao zbog požara nadvio se u ponedjeljak nad Sao Paulom gdje je usred dana oko sat vremena vladala potpuna tama. To se dogodilo pošto je snažan vjetar donio dim iz država Amazonas i Rondonije, od Sao Paula udaljenih više od 2700 kilometara.

Amazonska prašuma, najveća na svijetu, ključna je u borbi protiv globalnog zatopljenja. Aktivisti za očuvanje okoliša za požare okrivljuju Bolsonara, tvrdeći da je poticao drvosječe i poljoprivrednike na krčenje šuma. U međuvremenu je iz američke NASA-e objavljeno da je ukupan broj požara u području same Amazonije nešto niži od godišnjeg prosjeka.

Agencija je izvijestila da više požara gori u Amazonasu i Rondoniji, a njihov je broj nešto manji u državama Mato Grosso i Para.

Šumski požari u Brazilu najčešći su za vrijeme sušne sezone, no neki se namjerno izazivaju da bi se ilegalno krčile šume i da bi se dobio nov prostor za uzgoj stoke.

U manje od sedam dana zabilježeno više od 9500 požara.  Prema podacima Nacionalnog instituta za svemirska istraživanja, od januara do augusta ove godine u brazilskom je dijelu Amazonske prašume izbilo više od 72.000 požara.

Riječ je o najvećem evidentiranom broju požara otkad je 2013. počelo službeno praćenje ovih podataka. Institut je izvijestio da je samo od prošlog četvrtka zabilježeno više od 9500 požara, uglavnom u području Amazonske prašume.

Za usporedbu, tijekom 2018. evidentirano je ukupno 40.000 požara. Ricardo Mello, voditelj Amazonskog programa Svjetskoga fonda za prirodu (WWF), za BBC je kazao da su požari "posljedica porasta krčenja šuma, što je vidljivo iz nedavno objavljenih podataka".

Izvor: 
BNN.BA/Index.hr