Katar spreman i vojno intervenirati kako bi zaštitio sirijski narod od prijetnji režima

U intervjuu za CNN najavio

Katar spreman i vojno intervenirati kako bi zaštitio sirijski narod od prijetnji režima

22.10.2015 - 10:49
Politika

„Mi podržavamo pozive na dijalog i čvrsto držimo to stanovište. Spremni smo da sa braćom iz Saudijske Arabije i Turske učinimo sve kako bi spriječili podjele u Siriji i njen raspad. Ukoliko bude neophodno, spremni smo i vojno intervenirati kako bismo zaštitili Sirijce od prijetnji tamošnjeg režima“, kazao je katarski ministar vanjskih poslova Atiyye.

Šef katarske diplomacije Halid el-Atiyye je upozorio da bi Katar mogao pokrenuti vojnu intervenciju u ratom zahvaćenoj Siriji. Ističući da Katar nema nikakvih svojih geopolitičkih ciljeva, niti tajne agende, katarski ministar vanjskih poslova Atiyye je u intervjuu za CNN kazao da je općepoznato da je Katar od prvog dana rata u Siriji kucao na sva vrata mirnog i političkog rješavanja te krize.

„Mi podržavamo pozive na dijalog i čvrsto držimo to stanovište. Spremni smo da sa braćom iz Saudijske Arabije i Turske učinimo sve kako bismo spriječili podjele u Siriji i njen raspad. Ukoliko bude neophodno, spremni smo i vojno intervenirati kako bismo zaštitili Sirijce od prijetnji tamošnjeg režima“, kazao je Atiyye. Atiyye je kazao da je Katar stao uz narod Sirije od početka tamošnjeg krvoprolića i da podržava inicijative sirijskih prijatelja jer se ispostavilo da Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija ne može da štiti taj narod.

Izvor: 
Anadolu Agency