KBSA podržava inicijativu VB za rezoluciju o Srebrenici u Vijeću sigurnosti UN-a

Povodom 20. godišnjice genocida u Srebrenici

KBSA podržava inicijativu VB za rezoluciju o Srebrenici u Vijeću sigurnosti UN-a

11.06.2015 - 22:01
BiH

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) podržava inicijativu Velike Britanije za rezoluciju u Vijeću sigurnosti UN-a, povodom 20. godišnjice genocida u Srebrenici, najgorem zločinu na tlu Evrope od Drugog svjetskog rata.

U saopćenju za javnost Upravnog odbora KBSA podsjeća se da je nakon pada Srebrenice, koja je bila pod zaštitom UN-a kao sigurnosna zona, 11. jula 1995. godine u ruke agresora i počinitelja genocida, vojske Republike Srpske i vojnih formacija tadašnje SR Jugoslavije,  srpska zločinacka vojska pod komandom generala Ratka Mladića, izvršila masovno ubijanje više od 8.372 bošnjačka civila. 

Navodi se da je taj čin dokazan pred Međunarodnim sudom pravde (MSP) i Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), kao čin genocida nad bošnjackim narodom u zaštićenoj zoni UN-a.

- Istina i pravda su jedini put naprijed u cilju postizanja trajnog mira, stabilnosti i pomirenja. Kao što je to uradila Njemačka nakon holokausta i Drugog svjetskog rata, Srbija i Srbi u BiH moraju pogledati u stvarnost i prihvatiti je onakvu kakva jeste sa svim svojim posljedicama, priznati zločine počinjene u njihovo ime, a u ime stvaranja velike Srbije kao srpskog nacionalnog cilja - ističe se u saopćenju. 

KBSA smatra zabrinjavajućom reakciju rukovodstva Srbije i RS koji se bave motivima Rezolucije o Srebrenici i koji prizivaju politizaciju genocida u Srebrenici. 

- Ove i ovakve vrste izjava srbijanskih i srpskih zvaničnika su jako zabrinjavajuće u pogledu njihove iskrene namjere i odanosti izgradnji trajnog mira i prosperiteta u regiji, te njihovoj deklarativnoj potpori nezavisnoj, suverenoj i jedinstvenoj državi BiH. Čak štaviše, zabrinuti smo da su srbijanski lideri, kao i politički predstavnici RS-a, nasljednici i provoditelji iste one ideologije koja je i dovela do agresije na BiH i genocida nad bošnjačkim narodom, kao i nasilnog raspada SFR Jugoslavije - navodi se u saopćenju. 

KBSA poziva autore Rezolucije da budu posvećeni istini i pravdi i da ne podlegnu vanjskim pritiscima onih koji negiraju genocid.
 

Izvor: 
Fena