Keljmendi pravosnažno oslobođen za ubistvo saradnika tajne SDA-ove policije Delalić Ramiza

Nakon višegodišnjeg suđenja na Kosovu

Keljmendi pravosnažno oslobođen za ubistvo saradnika tajne SDA-ove policije Delalić Ramiza

03.08.2018 - 12:20
Region

Kosovski portal Kallxo jučer je otkrio informaciju da je Naser Keljmendi (nakon žalbi odbrane i tužilaštva), prema presudi Apelacionog suda Kosova, pravosnažno oslobođen optužbi za ubistvo sarajevskog kriminalca i dvodecenijskog saradniika tajne vojne i državne službe bezbjednosti u Sarajevu - Ramiza Delakića zv. "Ćelo". Delalić je dvije decenije radio za tajnu službu vojne i državne bezbjednosti kojim su rukovodili kadrovi SDA. U to ime počinio je više zločina od ubistva Nikole Gardovića, organizacije zločina u Grabovici, saučešća u ubistvu Nedžada Ugljena, pa sve do ostalih Delalićevih zločina. Dok nije zasmetao stranci SDA i, kada je svojim mračnim uslugama vjerovatno počeo da ih ucjenjuje, Delalić nikada nije odgovarao za cijeli splet zločina koje je počinio, očito uz znanje, naređenje ili odobrenje vlasti koja ga je štitila i izmislila.

Naser Keljmendi

Kako prenosi Avaz.ba, tužilac Tužilaštva na Kosovu Endrju Hjuz (Andrew Huges), koji je zastupao optužnicu protiv Nasera Keljmendija za Delalićevo ubistvo, sve vrijeme je filovan lažnim dokazima i svjedocima s kriminalnom prošlošću a taj posao je, prema Avaz.ba, radio tužilac Tužlaštva BIH Dubravka Čampare s ciljem diskreditacije Fahrudina Radončića kao političkog protivnika porodice Čampara-Zvizdić.

S druge strane, Apelaciono vijeće Suda na Kosovu uvažilo je žalbu poznatog kosovskog advokata Besnika Beriše, koji je zastupao Nasera Keljmendija u ovom maratonskom procesu te je ukinuo i osuđujući dio iz prvostepene presude kojom je Keljmendi bio osuđen na šest godina zatvora za samo jednu tačku optužnice.

Sudije su, prihvativši Berišinu žalbu, utvrdile da je u tom dijelu prvostepene presude došlo do pogrešnog i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja te su naložile da se isključivo samo za tu tačku optužnice zakaže novo suđenje.

- Apelacioni sud je odlučio da pusti Nasera Kelmendija iz pritvora. Također, žalba Tužilaštva odbijena je kao neosnovana. A poništena je presuda prvostepenog suda u vezi sa spomnutim dijelom izrečene presude od šest godina te je samo za taj dio zakazano novo suđenje.- izjavio je za Avaz.ba, advokat Besnik Beriša.

- Opet ću ponoviti da se američki tužilac Endrju Hjuz vraća u svoju domovinu kao gubitnik i lažov. Neka se na tome zahvali svom kolegi Dubravku Čampari. Već tokom prvostepenog postupka bilo je jasno da se radi o fabriciranim dokazima i svjedocima s lažnim iskazima. Ono što je bitno jeste da je gospodin Keljmendi slobodan čovjek, za kojeg je pravosnažno dokazano da nije kriv ni za jedno krivično djelo koje su mu stavljali na teret. Ova presuda je konačna i na nju nema prava žalbe – zaključio je Beriša.

Inače biografija Ramiza Delalića zv. "Ćelo" optočena je punom saradnjom sa tajnom službom stranke SDA (AID), ali i sa tajnom službom vojne bezbjednosti Armije RBiH kojom je rukovodio Jusuf Jašarević.

Poznato je da je MUP RBIH Delalića označio kao jednog od ubica sarajevskog svata, Nikole Gardovića, marta 1992.godine. Otada je Delalić, zapravo, bio pod kontrolom službi bezbjednosti, vojne i državne, i za njih odrađivao najprljavije poslove kao što su: počinjenje i provođenje ratnog zločina u Grabovici, kako bi zaustavio operaciju oslobađanja Mostara i ispoštovao politički dogovor o podjeli Hercegovine na dva nacionalna dijela; postavljanje prislušnih uređaja u Ambasadu R.Hrvatske u Sarajevu, saučesništvo u organizaciji ubistva Nedžada Ugljena koji je, prije likvidacije, vršio politička iubistva po nalogu političko-policijsko-obavještajnog vrha u BiH.

Pored toga, Delalić je na suđenju u Den Haagu javno priznao da je od službe državne bezbjednosti u Sarajevu dobio zadatak da se "obračuna sa albanskom mafijom u Sarajevu", kao i da je radio za tajnu službu pod kontrolom SDA. Sa njim su godinama upravljali Jusuf Jašarević, Bakir Alispahić, Kemal Ademović iz tajnih službi, odnosno vrh SDA.

Zanimljivo upravo je MUP KS, sa sve SDA-ovim kadrom na njegovom čelu, Delaliću dao pasoš s kojim je pobjegao iz BiH kako bi izbjegao suđenje za ubistvo Gardovića. Iako je cijela BiH znala da se Delalić nalazi u Turskoj, odakle kontroliše tokove trgovine narkotika i ostalog šverca tekstilom i drugim robama, nijedna policijska agencija za njim ne raspisuje potjernicu već on, redovno, daje intervjue policijskim novinarkama koje ga posjećuju u Turskoj ili se s njim sastaju na "nepoznatoj lokaciji".

Delalić je u BiH doveden kada ga je SDA pozvala da se vrati u Sarajevo kako bi, iz Sarajva i nakon konsultacija sa vrhom SDA, bio odveden u Den Haag gdje je svjedočio protiv Armije RBiH i njenog osnivača i prvog komandanta generala Sefera Halilovića.

Zanimljivo kada se Delalić predavao policiji u Hercegovini, dogodila se prava manifestacija njegovog bića: za taoca prilikom pregovora sa policijom, što je uredno zataškano, uzeo je sopstvenu sestru i prijetio policiji da će je ubiti ako ne prihvate njegove uslove predaje!

Delalić je potom poslat u Den Haag gdje je sopstveni zločin i mrcvarenje civila u Grabovici, pokušao podvaliti generalu Haliloviću (a sve po nalogu samog vrha SDA) što mu nje pošlo za rukom pa ga je Sudsko vijeće Tribunala u Den Haagu okarakterialo kao svjedoka koji je lagao, optužujući čak i samog sebe.

Delalićeva "karijera" saradnika tajne službe, sa najprljavijim zadacima, okončana je njegovim misterioznim ubistvom 2007.godine. Netom prije u Sarajevu je postala opšte poznata gradska priča po kojoj je Delaliću, a sve nakon njegove izjave o ubistvu Ugljena i traženju ogromnog novca od SDA, ova stranka okrenula leđa i pustila ga "niz vodu" nakon čega je uslijedilo njegovo ubistvo koje je 11 godina "pod istragom".

Sasvim je sigurno da će rješavanje Delalićevog ubistva morati sačekati novu vlast u Bosni i Hercegovini i to ne bilo koju, već onu koja shvati da koračanje u budućnost mora otpočeti bez tereta prošlosti koja je u Sarajevu vrlo mračna, zapečaćena desetinama neriješenih ubistava počinjenih za vrijeme najjače vlasti SDA. Ova stranka je, umjesto obećane demokratije, među stanvonike glavnog grada BiH uvela strah do kostiju jer ako se ne mogu riješiti ubistva i terorizam nad osnivačem i prvim komandantom ARmije rBiH, nad zamjenikom ministra policije, nad ostalim funkcionerima koji su ubijeni, čemu onda da se nadaju obični građani.  Sve dok Sarajevo ne riješi misterije teških i brutalnih zločina počinjenih u njegovoj utrobi, naša zemlja će biti itekako daleko od EU - politički, pravno, finansijski, cestovno - uostalom svakako.

R.K.

 

Izvor: 
Avaz.ba/BNN.BA