Kineski diplomata optužio SAD za pandemiju koronavirusa

Epidemija izbila u decembru

Kineski diplomata optužio SAD za pandemiju koronavirusa

14.03.2020 - 14:48
Svijet

Odgovarajući na novinarsko pitanje o toj temi, Donald Trump je u petak izjavio da prva faza velikog trgovinskog ugovora između SAD-a i Kine neće trpjeti zbog tih glasina.

Zhao Lijian

Washington je u petak pozvao kineskog veleposlanika u Sjedinjenim Državama pošto je kineski dužnosnik iznio teoriju urote po kojoj je američka vojska donijela novi koronavirus u Wuhan, odakle se epidemija proširila.

“Širiti teorije urote opasno je i smiješno. Htjeli smo upozoriti (kinesku) vladu da to nećemo trpjeti, za dobro kineskog naroda i čitavog svijeta”, rekao je čelnik State Departmenta. 

“Kina želi skrenuti pozornost s optužbi da je odgovorna za širenje pandemije jer nije informirala svijet”, dodao je čelnik.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian objavio je u četvrtak navečer na Twitteru da je američka vojska donijela virus u Wuhan, gdje je, po ocjeni većine znanstvenika, epidemija izbila u decembru.

 

Odgovarajući na novinarsko pitanje o toj temi, Donald Trump je u petak izjavio da prva faza velikog trgovinskog ugovora između SAD-a i Kine neće trpjeti zbog tih glasina. “Znaju odakle dolazi (virus). I mi znamo odakle je”, dodao je Trump, time negirajući tvrdnje. 

 

Izvor: 
BNN.ba / Hina