Kljuić: Komšić je uvreda hrvatskom narodu

Bivši i sadašnji član Predsjedništva BiH ukrstili stavove

Kljuić: Komšić je uvreda hrvatskom narodu

08.12.2018 - 21:40
Politika

"To je uvreda hrvatskom narodu. Oni koji misle da su profitirali, imaće priliku da vide. Vidjećete, samom pojavom Dodika neće funkcionisati Predsjedništvo" - izjavio je za N1, član Ratnog Predsjedništva BiH i nekadašnji savjetnik Dragana Čovića, Stjepan Kljuić.

"Nijednog elementa da bi bio predstavnik hrvatskog naroda bio, on nema. Kad je prošli put bio, kabineti su po nacionalnoj strukturi, u kabinetu hrvatskog člana Predsjedništva bilo je 17 Hrvata. Svima je dao otkaz, ja se ne mogu žaliti jer sam imao privilegiju da ne moram vratiti mobitel, samo broj. Postavio je u Vatikanu osobu koja nije za ambasadora, postavio je u Rimu osobu koja nije Hrvat, u Pragu, da ne pričam. Danas kada pogledate strukturu njegove stranke, imate Miletića čiji je otac Srbin, majka muslimanka. Vi imate pravo da sada kažete da ste Norvežanin, ali da li će vam Norvežani dozvoliti da ih predstavljate? Ovdje je problem predstavljanja. Svako ima pravo da se izrazi kako želi, ali to vas ne čini adekvatnim predstavnikom. Niko time neće ništa profitirati, samo će još više komplicirati", izjavio je Kljuić.

Uskoro nakon Kljuićevih izjava, reagovala je Komšićeva Demokratska fronta koja je uputila saopćenje za javnost u kojem se, između ostalog, kaže: 

"Čudimo se stavovima gospodina Kljuića koji bi trebao znati da ne postoji osoba niti institucija koja izdaje potvrde o tome da li neko jeste ili nije "pravi Hrvat" ili "predstavnik hrvatskog naroda", pa tako ni Stjepan Kljuić nije zadužen za procjenu bilo čijeg "hrvatstva". Također, molimo gospodina Kljuića da se ne bavi unutarnjom organizacijom niti nacionalnim sastavom Demokratske fronte jer to ni najmanje nije njegova briga. Posebno osuđujemo vrlo neprimjereno i nepristojno pominjanje roditelja Generalnog sekretara Demokratske fronte, Zlatka Miletića u kontekstu njihovih nacionalnosti izričući neistinu. Ako je to uopće nekome bitno, a gospodinu Kljuiću očito jeste, otac Zlatka Miletića je Hrvat, u što se možete uvjeriti u dokumnetima koje Vam dostavljamo, a u kojima se jasno navodi vjerska i nacionalna pripadnost oca Zlatka Miletića, sa datumom i pečatom Župnog ureda."

Izvor: 
BNN.BA/N1