Ko je Komšićev "Zeko": Oficir SIS-a i Čovićev ambasador učestvuje u igrama protiv ARBiH

Saradnja u istraga protiv pripadnika Armije RBiH

Ko je Komšićev "Zeko": Oficir SIS-a i Čovićev ambasador učestvuje u igrama protiv ARBiH

11.04.2019 - 19:21
Politika

Ime Mate Zeke široj javnosti ne znači puno. U ratu je bio pripadnik HVO-a. Dnevni avaz je pisao, Dnevno.hr prenio, kako je Zeko svojim pretpostavljenim u HVO-u pisao o masovnim grobnicama Bošnjaka u Srednjoj Bosni. Pominje se, u i tamo, u nekolicini dokumenata kao pripadnik tajne službe tadašnje "Herceg-Bosne". Da li mu je to bila preporuka da ga zaposli Željko Komšić? Ne znamo ali je Zeko, za Komšićevog mandata, imenovan na mjesto Komšićevog savjetnika a, potom, zamjenika sekretara Predsjedništva BiH. Dok je obavljao "svoj" posao, Zeko se, nerijetko, miješao u istrage Tužilaštva BiH o čemu postoje sudski spisi i dokazi. I sam Komšić se javno hvalio svojim saučešćem i miješanjem u rad pravosuđa. Zanimljivo Komšić i Zeko istakli su se uključivanjem u istrage protiv pripadnika Armije RBiH. 

Kada je Komšiću istekao prošli mandat u Predsjedništvu BiH, Zeko je ostao na poziciji zamjenika sekretara Predsjedništva BiH. U Predsjednoštvo se, tada, uselio Dragan Čović koji Zeku nije smjenjivao već ga je, krajem svog mandata, unaprijedio na mjesto ambasadora BiH u Jordanu. Zeko je tamo i danas.

Zanimljivo, nakon Komšićevog posljednjeg dolaska u Predsjedništvo BiH, kada je odlučio sve "HDZ-ove" ambasadore povući na svojih funkcija, jedini koji nije povučen bio je Mato Zeko, Čovićev ambasador, Komšićev savjetnik i saradnik i bivši pripadnik SIS-a uključen u istražne operacije protiv pripadnika Armije RBiH.

 

Moglo bi se posumnjati da je Komšić, javno nametnuti kompleks "manjeg Hrvata", očito liječio na način što je, skupa sa Zekom, svoje vrijeme posvetio istragama protiv pripadnika Armije RBIH. Zato je danas teško reći da li je Zeko Čovićev ili Komšićev ali jedno je sigurno: sva trojica su, Komšić ponajviše, radili sličnu stvar: petljali su se u ono što dovoljno ne poznaju, činjenično ni materijalno, odnosno u istrage protiv pripadnika Armije RBIH - a tako se valjda, danas, postaje "pravi Hrvat".

 

 

Izvor: 
BNN.BA