Ko je veći, predsjednik ili avion: Dodik u Bjelorusiji kod Lukašenka

Doček prigodan za, ipak, male državnike...

Ko je veći, predsjednik ili avion: Dodik u Bjelorusiji kod Lukašenka

20.06.2019 - 16:58
Politika

Po slici koja je stigla iz glavnog grada Bjelorusije, Minska, teško je odrediti da li je veći Milorad Dodik ili avion koji ga je odvezao u Bjelorusiju. Silazeći niz dvije-tri stepenice malenog aviona, Dodik je sačekao da bjeloruski vojnici, onako pred njim, prostru dva ćilima i time mu ukažu "predsjedničke počasti". Kakav predsjednik, takav i doček...

Dodik je nakon sastanka sa bjeloruskim predsjednikom Vlade Sergejom Rumasom, kazao da je "impresioniran". Dopao se Dodiku i grad Minsk i ono što je čuo od bjeloruskog kolege. 

Da li se vodila rasprava "kako ostati na vlasti", što je stalna težnja bjeloruskih diktatora, od kojima bi i Dodik mogao podijeliti koju lekciju, nije poznato osim što je saopćeno da su sastanku prisustvovala i dvojica savjetnika ostala dva člana Predsjedništva BiH. 

Tek za sutra Dodiku slijedi prava poslastica: sastanak sa čuvenim predsjednikom Bjelorusije Aleksandrom Lukašenkom, vjerovatno jednim od posljednjih diktatora u ovom dijelu svijeta. S obzirom da su Dodika često nazivalo "Laktašenkom" bit će zanimljivo posmatrati susret Lukašenka i njegove lokalne političke kopije iz jednog dijela Bosne i Hercegovine. 

Inače, sa sastanka sa bjeloruskim premijerom saopćeno je i da je razgovaramo o ekonomiji dvije zemlje, što je posebna tema za poseban tekst: kako da jedna zemlja, koja je blokirana od cijelog ostatka svijeta (Bjelorusija) ima ekonomsku saradnju sa drugom zemljom koju predstavlja Dodik, koji radi protiv zemlje koju predstavlja...

Izvor: 
BNN.BA