Koalicija 'Pod lupom' već bilježi i otkriva izborne nepravilnosti

Opći izbori 2018.

Koalicija 'Pod lupom' već bilježi i otkriva izborne nepravilnosti

09.08.2018 - 14:49
Politika

Koalicija "Pod lupom" predstavila je u četvrtak u Mostaru svoju ulogu u promatranju Općih izbora, kao i dosadašnja zapažanja promatrača te pozvala građane da se prijave za građansko, nestranačko promatranje izbora.

opći izbori, izbori

Regionalna koordinatorica ureda u Mostaru Tajma Tiro kazala je na konferenciji za novinare kako je sedam regionalnih ureda širom BiH krenulo s radom od 1. svibnja, a od 16. srpnja, nakon treninga u Sarajevu, 63 dugoročna promatrača krenula su s radom na terenu.

- Oni prate izvještavanje medija, zatim održavaju sastanke s lokalnim izbornim komisijama, nevladinim organizacijama, političkim subjektima, bilježe nepravilnosti i kroz cijeli taj proces angažiraju promatrače za sam izborni dan – naglasila je Tiro.

Dodala je kako će Regionalni ured Mostar održati šest uličnih akcija s ciljem približavanja ovog projekta građanima kako bi ih se animiralo da se prijave i da budu dio tima od 4 000 promatrača koji će promatrati izbore.

Direktor projekta Koalicije "Pod lupom" Dario Jovanović prezentirao je rezultate promatranja, s osvrtom na nepravilnosti koje su otkrivene u prethodna dva tjedna.

- Od ukupne 143 lokalne izborne komisije u BiH, što podrazumijeva gradske i općinske komisije, u deset lokalnih izbornih komisija nisu ispoštovane odredbe izbornog zakona o ravnopravnosti spolova. Devetnaest lokalnih izbornih komisija nema odgovarajuće uvjete za rad, a kao razlog navode neodgovarajuće prostorije za rad, lošu opremu ili nedostatak financijskih sredstava. Mi apeliramo na izbornu administraciju, ali i na lokalne zajednice da omoguće nesmetane uvjete za rad u ovih 19 općina, jer ako se to ne dogodi, može biti ugrožen sam izborni proces - kazao je Jovanović.

Dodao je kako je također zabilježeno 18 različitih političkih subjekata koji su počeli s prijevremenom, odnosno zabranjenom kampanjom.

Predsjednik Strateškog odbora Koalicije "Pod lupom" Vehid Šehić naglasio je kako je uloga građanskih promatrača jako bitna.

- Za razliku od drugih političkih subjekata i jednog dijela medija koji štite svoje više interese ili interese svojih političkih mentora, Koalicija 'Pod Lupom' želi isključivo zaštititi interese građana i birača Bosne i Hercegovine – zaključio je Šehić. 

Izvor: 
Fena