Kockanje na Kosovu zabranjeno narednih 10 godina

Na snagu stupio zakon

Kockanje na Kosovu zabranjeno narednih 10 godina

14.05.2019 - 13:58
Region

Na Kosovu je stupio na snagu Zakon o zabrani kockanja, kojim će se svaka aktivnost vezana za kocku smatrati nezakonitom, a nadležne agencije imaju ovlasti djelovati po službenoj dužnosti. Kockanje je zvanično zakonom zabranjeno za period od deset godina.

Porezna uprava Kosova već je ranije pokrenula opoziv svih dozvola za rad firmam koje su se bavile organiziranjem igara na sreću. Porezna uprava je pozvala sve privredne subjekte i građane da poduzmu odgovarajuće radnje u skladu s pomenutim zakonom kako ne bi postale predmet institucija koje su odgovorne za njegovu provedbu.

Inicijativu o zabrani kockanja, odnosno izmjena i dopuna zakona kojima se onemogućava organiziranje igara na sreću, pokrenula je Skupština Kosova prije mjesec i po dana, na zahtjev Demokratskog saveza Kosova.

Povod za takvu incijativu bila su dva ubistva koja su se dogodila u martu ove godine u kockarnicama u Suvoj Reci i Lipljanu.

Prema stajalištu Avdullaha Hotija iz Demokratskog saveza Kosova, “niko od građana se nije obogatio od igara na sreću, jer one služe samo za pljačku naroda”. Prijedlog njegove stranke podržale su sve zastupničke grupe u Skupštini Kosova.

Izvor: 
BNN.BA