Komesar policije Kantona Sarajevo pred smjenom

Jednoglasno negativna ocjena na rad Mevludina Halilovića

Komesar policije Kantona Sarajevo pred smjenom

12.02.2019 - 21:55
Politika

Nezavisni odbor za izbor i reviziju policijskog komesara Skupštine Kantona Sarajevo dao je jednoglasnu negativnu ocjenu na rad Mevludina Halilovića. Izvještaj odbora ide Vladi Kantona, koja će donijeti konačnu odluku o sudbini komesara Halilovića. 

"Vlada će donijeti konačnu odluku o tome da li rad policijskog komesara zadovoljava ili ne zadovoljava, odnosno da li će biti smijenjen ili ne. Mi ćemo što prije dostaviti obrazloženje Vladi, ministru i komesaru. Ako ne potvrde našu ocjenu, mi ćemo zakonski pokrenuti prijedlog smjene policijskog komesara", rekao je predsjednik Nezavisnog odbora Miroslav Kružik.

Prema njegovim rijčima, na sjednici se problematizovao rad policijskog komesara 2018. godine, naročito neprovođenje discplinskih postupaka u Upravi policije MUP-a KS kada je riječ o slučaju Dženan Memić.

Problematizovalo se i činovanje policijskih službenika, penzionisanje, selektivna primjena zakona, narušena sigurnosna situacija... Zaključak je da se Halilović "uvijek bavio posljedicama i nije djelovao preventivno."

Komisija za sigurnost Skupštine KS zatražila je ranije od ministra i policijskog komesara da dostave informaciju o provedenim sigurnosnim provjerama u MUP-u i Upravi policije u periodu od 2013. do 2018. godine, te informacije o pojavi falsifikovanih diploma policijskih službenika.

Izvor: 
BNN.BA