Komitet EU izglasao liberalizaciju viza za građane Kosova

Za ukidanje viznog režima glasalo 30 poslanika

Komitet EU izglasao liberalizaciju viza za građane Kosova

30.08.2018 - 12:00
Region

Komitet za Građanske slobode pravdu i unutrašnje poslove Evropskog Parlamenta (LIBE) izglasao je viznu liberalizaciju za građane Kosova. Za ukidanje viznog režima glasalo je 30 poslanika ovog komiteta, 10 njih je bilo protiv a dvoje je bilo uzdržano.

Kosovo, pasoš

Ovo je prvi neophodan korak u proceduri odlučivanja o potpunom ukidanju viznog režima za građane Kosova. Nakon glasanja u ovom komitetu, o viznoj liberalizaciji treba da se glasa i na plenarnoj sednici Evropskog Parlamenta što se očekuje najkasnije u oktobru.

Tanja Fajon, izvestilac za vize u Evropskom parlamentu će nakon neophodnih procedura u parlamentu dobiti mandat da otpočne pregovore sa zemljama članicama EU koje takođe moraju dati konačno zeleno svjetlo oko viznog režima za Kosovo.

Za ukidanje viznog režima, neophodno je da saglasnost daju dvije ključne institucije: Evropski Parlament i Savjet ministara unutrašnjih poslova EU.

Kada izvjestilac za vize dobije mandat da otpočne pregovore sa Savetom EU, onda se taj proces prvobitno vodi na nivou radnih grupa. Tek kada u procesu ovih pregovora dođe do približavanja stavova, to pitanje prelazi na nivo ministara EU, koji oko ovog pitanja odlučuju kvalifikovanom većinom.

Evropska Komisija je 18. jula potvrdila da je Kosovo ispunilo sve uslove za viznu librealizaciju i preporučila EU ukidanje viza za kosovske građane.

Kosovo je jedina zemlja na Zapadnom Balkanu čiji građani nemaju slobodu kretanja u Šengen zoni.

Izvor: 
BNN.ba / slobodnaevropa.org