Konaković i Muzur tvrde da nisu krivi za krađu novca: "Sve se svaljuje na nas"

Kolege iz "Pravde i naroda" krive svoje dojučerašnje SDA-ovce

Konaković i Muzur tvrde da nisu krivi za krađu novca: "Sve se svaljuje na nas"

20.09.2018 - 13:13
Politika

Nakon što je jučer u javnosti objavljeno kako je iz Turističke zajednice Kantona Sarajevo koja je bila pod vodstvom Nermina Muzura, najbližeg saradnik i rođaka Elmedina Konakovića, "nestalo" milion i 454.811 KM - Konaković i Muzur tvrde kako te tvrdnje "nisu tačne".

Prema jučerašnjim navodima novog direktora TZ KS Mithada Hubijara dojučerašnja uprava na čelu sa Muzurom je od 1. januara do 13. juna 2018. prikazala prihode od 107.899 KM, a kontrolom revizorske kuće utvrđeno je da je u u ovom periodu zapravo ostvaren ukupan prihod od 1.454.811 KM.

- Nekad se zaista zapitam, radeći ovaj posao, da li je moguće da su baš tako loši kadrovi koje je moja bivša stranka delegirala. Ova jučerašnja farsa uvreda je za inteligenciju nekoga ko poznaje osnove računovodstva - rekao je danas Konaković, dojučerašnji SDA-ovac, a danas predsjednik novooformljene stranke "Pravda i narod" sastavljene također od dojučerašnjih članova SDA.

Konaković je dodo kako je "još uvijek u dilemi da li da pokreće tužbu, budući da ista ova organizacija kontroliše Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu."

- Još smo u dilemi da li ćemo prema Tužilaštvu KS, koje direktno kontroliše i nad čijim radom utjecaj ima ova kriminalna organizacija Općinskog odbora SDA Novi Grad, eventualno pokretati neke nove tužbe - rekao je Konaković.

Optužne na račun nestanka novca žestoko je odbacio i Muzur, a posebno one da je TZ KS "nekoj privatnoj firmi uplatila 18.000 KM" kako bi ušla u prostorije u kojima se nalazila.
 
- To je apsolutna laž i na našem izvodu bruto stanja bilansa možete provjeriti da smo uplatili 16.000 KM na račun Općine Centar, koja je vlasnik tih prostorija. To je bio jedini način kako možemo ući u te prostorije - kazao je Muzur.
 
Muzur se osvrnuo i na Hubijarove izjave da je uprava na čelu s njim od 1. januara do 13. juna 2018. prikazala prihode od 107.899 KM, a da je kontrolom revizorske kuće utvrđeno da je u u ovom periodu ostvaren ukupan prihod od 1.454.811 KM. Razlika od prihoda 1.346.912 KM, rekao je jučer Hubijar, nije uopšte prikazana.
 
- Imamo niz dokaza za to. Dana 12.6.2018. godine dolazi povjereništvo koje je imenovalo Ministarstvo privrede KS i vrši se primopredaja u TZ. U ovim dokumentima se kaže: "Priložen je izvod transakcijskog računa TZ KS, kod Intesa Sao Paolo banke na dan 11.6.2018., saldo 1.234.000 KM. Priložen je izvod sa drugog računa Intesa Sao Paolo banke sa saldom 25.718 KM. Sve to je potpisalo 12 članova komisije, među njima i Hubijar -
tvrdi Muzur i dodaje kako "nije siguran da li Hubijar s ovim podatkom priprema nestanak pomenutog novca".

Muzur je još kazao da je na jučerašnjem pressu "sve pokušano da se svali na nas, a niko nije gledao sa strane - treba da bude istraživanje kako smo tako malo potrošili, jer nisu spomenuli da nije potrošena nijedna marka na reprezentacije".

Konaković je osvrnuo i na izbore u BiH poručujući kako "zna ljude koji su spremni na sve".

"To je u BiH postala politička praksa, naročito načelnika koji formiraju opštinske izborne komisije. Recimo, u sarajevskoj opštini Centar predsjednica opštinske izborne komisije je Maja Selak, inače savjetnica gradonačelnika Abdulaha Skake, koja je u onom famoznom zapošljavanju u jednom danu otišla kod Berila, te istog dana promijenila radno mjesto i došla u Gradsku upravu. Da li biste vi sumnjali u regularnost izbora, kada vam takva osoba vodi izbornu komisiju, kojoj se upućuju žalbe i slično", rekao je Konaković dodavši i kako su se izborne krađe dešavale u vrijeme kada je on bio član SDA.

Izvor: 
BNN.BA