Konaković ima podršku u Skupštini KS, Gutić u TK upitan

SDA Novi Grad povela rat protiv većine stranaka u KS

Konaković ima podršku u Skupštini KS, Gutić u TK upitan

27.10.2017 - 17:14
Politika

U dva najveća kantona u Federaciji BiH ovih dana događaju se veliki potresi. Naime, u Kantonu Sarajevo kontraverzni predsjednik općinskog odbora SDA Novi Grad Sarajevo, Huso Ćesir, uputio je vrhu SDA pismo u kojem se žali na premijera Vlade KS Elmedina Konakovića zbog između ostalog, smjene direktora Vodovoda i kanalizacije Nezira Hadžića i potvrđuje u nastavku pisma da je upravo on, kao predsjednik SDA Novi Grad Sarajevo i podpredsjednik Kantonalnog odbora SDA, zajedno sa Asimom Sarajlićem, postavio većinu kadrova u Kantonu Sarajevo (uprave preduzeća, nadzorne, upravne odbore, skupštine društava) i zaposlio veliki broj rodbine, rođaka i prijatelja, o čemu je BNN prethodno pisao. Ćesir je ovim pismom potvrdio da partijski organi postavljaju kadrove, a ne vlada kantona, što je protuzakonito.

Međutim, prema našim izvorima, premijer Vlade Kantona Sarajevo Elmedin Konaković ima komotnu većinu u Skupštini Kantona Sarajevo i ni u kojem slučaju ne dolazi u pitanje bilo kakva turbulencija do kraja mandata bilo njega, bilo drugih ministara u Vladi KS.

S druge strane, u Tuzlanskom kantonu, prema našim informacijama, premijer tamošnje vlade Bego Gutić je izgubio većinsku podršku u Skupštini i samo zavisi od nove većine kada će sazvati Skupštinu i pokrenuti pitanje Gutićeve smjene kao i smjene njemu odanih kadrova. Prema nezvaničnim informacijama, kako saznajemo novi premijer Tuzlanskog kantona mogao bi biti nestranački i vrlo ugledna ličnost u Tuzlanskom kantonu.

Zanimljivo u dva najveća kantona, sarajevskom i tuzlanskom, događaju se procesi po kojem će jedan dio SDA ostati u vlasti dok će njen drugi dio, prilično gledano - onaj radikalniji, biti izopćen iz vlasti jer sa njim ostale strane ne žele nikakvu saradnju.

Izvor: 
BNN.BA