Konakovićev Muzur sakrio 1,3 miliona KM profita TKS, na dnevnice, plate i putovanja spiskao gotovo milion KM

Predmet će biti predat Tužilaštvu Kantona Sarajevo na dalje postupanje

Konakovićev Muzur sakrio 1,3 miliona KM profita TKS, na dnevnice, plate i putovanja spiskao gotovo milion KM

19.09.2018 - 20:59
Politika

- O kakvom se kriminalu radilo u Turističkoj zajednici Kantona Sarajevo, govori činjenica da je Uprava s Nerminom Muzurom na čelu, za period od 1. januara do 13. juna ove godine, prikazala prihod od 107.899 KM. Kontrolom revizorske kuće utvrđeno je da je u ovom periodu ostvaren ukupan prihod od 1.454.811 KM, odnosno da razlika prihoda od 1.346.912 KM nije uopće prikazana, tj. da je skrivena - saopćeno je iz nove uprave Turističke zajednice KS.

Pozvano je i Tužilaštvo Kantona Sarajevo da utvrdi gdje je nestao prihod od 1,3 miliona KM iz Turističke zajednice Kantona Sarajevo kojom je rukovodio Nermin Muzur, najbliži saradnik ali i rođak Elmedina Konakovića.

Naveo je da je revizorskim izvještajem utvrđeno da su u TZKS za 17 mjeseci ukupni troškovi službenih putovanja iznosili 608.000 KM.

- Dnevnice i smještaj za predsjednika TZKS Nermina Muzura i direktora Ureda za podršku Faruka Čaluka iznosili su 70.000 KM. Ovdje nisu uračunate plaće za navedeni period koje su iznosile 104.750 KM. Dakle, ukupan iznos koji su oni uzeli iz TZKS iznosio je 174.750 KM. Sve je to utvrđeno revizorskim izvještajem – tvrdi novi čelnik TKS Mithad Hubijar.

Ministar privrede KS, Muharem Šabić, izjavio je da je posebno zabrinjavajuće to što Turistička zajednica KS, na čelu sa Muzurom, nije ispoštovala finansijski plan Turističke zajednice KS po kojem je 70% sredstava trebalo ići u projekte turističke prirode.

Novac je, tvrdi Šabić, otišao u nenamjenske svrhe.

Tako je novac neplanski trošen na ogromne dnevnice, ugovore o djelu, putovanja, plate i druge pogodnosti kojima su bili obasuti Konakovićevi prijatelji i najbliži saradnici: Nermin Muzur, Faruk Čaluk, Harun Mahmutović, Aida Mahmutović i drugi. Da li se putem Turističke zajednice KS novac izvlačio za potrebe predizborne kampanje Konakovićeve stranke odgovor će dati Tužilaštvo KS.

Pomalo je čudno da Konakovićeva stranka, kao tek formiran politički subjekt koji se ne finansira putem Zakona o političkim strankama, i Konaković koji se nalazi na birou za zapošljavanje, imaju na stotine hiljada KM na raspolaganju za predizborne aktivnosti, skupe bilborde, reklame, te mogu plaćati portale da o njima pišu afirmativno i napadaju njihovu konkurenciju.

Postavlja se pitanje odakle novac čovjeku koji se nalazi  "na birou za zapošljavanje"?

Odgovor je jasan javnosti, stručni dio će uraditi Tužilaštvo KS.

Izvor: 
BNN.BA