Koncert u ruševinama Gaze u znak protesta Eurosongu u Tel Avivu

Foto-Video

Koncert u ruševinama Gaze u znak protesta Eurosongu u Tel Avivu

14.05.2019 - 22:44
Svijet

Palestinski muzičari danas su koncert u uništenom dijelu Gaze kao alternativa raskošnom takmičenju Eurosongu koji se trenutno odvija u Tel Avivu.

Palestinski događaj održao se na ruševinama zgrade koju su uništili izraelski zrakoplovi tokom nedavne eskalacije sukoba između izraelskih vojnika i Palestinaca u Gazi.

“Eurovizijski festival kojemu je Izrael domaćin samo je dimna zavjesa za brutalno kršenje prava Palestinaca”, rekao je jedan od organizatora, Kamel Musallam.

Izrael želi “prevariti svijet i pokazati da je miroljubiva zemlja”, naglasio je Musallam obraćajući se publici u kojoj je bilo 150 ljudi. Događaj su prenijeli brojni svjetski mediji.

Jedan od ključnih govora na koncetu održala je majka Razana al-Najjara, 21-godišnjeg bolničara kojega su ubili izraelski vojnici.

Palestinski militanti ispalili su oko 700 projektila na Izrael prije skoro tjedan dana, ubivši pritom četvero civila. U izraelskom protunapadu poginulo je 25 Palestinaca, od kojih su njih deset bili civili. Prošle sedmice dogovoreno je primirje. Inače, početkom svakog mjeseca ramazana Izrael "tradicionalno" granatira palestinsku teritoriju. 

Tel Aviv stekao je pravo na domaćinstvo Eurosonga pošto je izraelska pjevačica Netta Barzilai pobijedila lani na natjecanju u Lisabonu.

Bilo je nekoliko poziiva na bojkot zbog načina na koji Izrael tretira Palestinu, no niko od takmičara nije povukao svoje učešće.

Izvor: 
BNN.BA
Tagovi: