Konjski izmet i vile tajkuna svuda naokolo!

Aleja prema Vrelu Bosne u očajnom stanju

Konjski izmet i vile tajkuna svuda naokolo!

07.08.2015 - 11:02
Politika

Aleja ka Vrelu Bosne najljepše je šetalište u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Samim tim epitetom ali i teretom, morala bi biti najuređenija, najčistija i sa najboljom ponudom. Ali nije tako. Umjesto policije koja bi trebala patrolirati na mjestu gdje su svakodnevno hiljade turista - imate svako malo vožnju motornim vozilima i prosjake romske populacije; umjesto ravne i čiste šetnice - imate potpuno uništenu šetnicu "okupanu" konjskim izmetom; umjesto noćne rasvjete imate svjetlosnu lutriju prilikom šetanja i, na kraju, umjesto pregršt parkova i sadržaja za djecu i odrasle - imate vile postratnih oligarha koji u Sarajevu, očito, rade šta požele

Ko god dođe u Sarajevu između ostalog želi i da se provoza kočijom kroz Aleju ka Vrelu Bosne. I zaista je to jedna vrsta bečke atrakcije u Sarajevu, neobična turistička ponuda koja, kada bi imala samo te efekte, bi uljepšavala turističku ponudu Sarajeva. S obzirom da je na Aleji ka Vrelu Bosne sedmično nađu na hiljade posjetilaca i turista, ekipa BNN.BA obišla je ovo sarajevsko atraktivno šetalište i uvidjela da mnoge pritužbe građana Sarajeva na stanje u Aleji, itekako imaju mjesta. Čak šta više.

Ekipa BNN.BA je za kratko vrijeme boravka u Aleji, susrela četiri motorna vozila kako se voze ovom ulicom zabranjenom za motorna vozila. Policije nije bilo nigdje a posjetio s kojima smo razgovarali kažu da tu pripadnike policije nikada nisu ni vidjeli niti je izgrađena fizička barijera zabrane kretanja vozila Alejom. Duž cijele Aleje raspoređeni su članovi romskih porodica svih uzrasta koji se bave prošnjom što je puno manji problem od prljavštine koju raznose i mogućih klica koje šire jer je i na prvi pogled vidljivo da ne održavaju nikakvu ličnu higijenu.

Duž cijele Aleje ima na stotine velikih i manjih mrlja od konjskog izmeta. Mogli bi se reći da je čitava Aleja prekrivena konjskim izmetom i da je vrlo neugodno šetetati gazeći na tragove izmeta i udisati neugodan miris koji se širi pogotovo u vrelim danima. Naime kočijaši za sobom ne čiste. Tek su okačili kantu za čišćenje na svakoj od kočija ali niti čiste nered i užas koji za sobom ostavljaju niti je riješen način kako da uopšte ne ostavljaju prljavištine iza sebe na mjestu gdje dolazi na hiljade djece. 

Postoji jedan čistač ovih prljavština ali taj inače izuzetno vrijedan mladić ne može stići počistiti sav izmet koji konji iza sebe ostavljaju skupa sa svojim izuzetno neodgovornim vlasnicima. Vlasnici kočija svagdje u svijetu svojim konjima su obavezni da stave posudu, kesu i sl. u koju će izmet upadati direktno a ne da najljepše sarajevsko šetalište pretvore u "spomenik" konjskom izmetu. 

S druge strane Aleja ka Vrelu Bosne nema niti ijedan sadržaj koji bi zadržao njene brojne posjetioce. Ne postoji park za djecu, klupe za sjedenje nemaju naslonjače pa stariji i bolesni ljudi na njim agotovo i nemogu sjediti, nema parkrirne rampe za bicikla i baš nigdje se ne može kupiti sladole, sok ili kafa. Cesta duž Aleje je potpuno uništena, neravna i vrlo rizična za šetače i sportiste koji ovdje dolaze. Noćna rasvijeta je zastarjela i navečer ne funkcioniše barem 30-40% što stvara prostor za svaku vrstu kriminala i opasnosti u ovom područiju. Također, Aleja nije pokrivena ni video nadzorom a svi koji navečer žele proštetati Alejom susreću se sa brojnim autima koji iz vrlo sumnjivih razloga prolaze tim putem i uskoro nazad.

Poseban problem su vile, hoteli i zamkovi koji su napravljeni na ovoj vodozaštitnoj zoni. Prvi pogled na vile objašnjava zašto nema zelenih površina, parkova i kafića, ali zato ima prviatnih vila i to uglavnom od odanih pripadnika vlasti. Na samom čelu kolone je Naser Keljmendi sa svojim Casa Grande i bilo bi dobro jedan dan čuti kako je ovom sumnjivom narko bossu dozvoljena gradnja na jednoj od najatraktivnijih lokacija u Sarajevu! Ispod njega slijed nekadašnja vila Fahrudina Radončića koja je u razmjeni nekretnina dospjela opet Keljmendiju. Da stvar ne prođe bez osumnjičenika za zločine i težak kriminal, potrudio se sa ogromnom vilom i SDA-ov javni i tajni policajac, tender majstor - Bakir Alispahić. Tako su grad Sarajevo i svi njegovi stanovnici postali manje važni od Alispahića, Keljmendija i društva.

Aleja ka Vrelu Bosne morala bi biti biser u smislu uređivanja i očuvanja. Sada kako stvari stoje ona je prepuštena anarhiji i građevinsko - higijenskom haosu. Naravno i za ovo nema ni krivih ni nadežnih jer u BiH se samo kod naplate znaju nadležni, dok kog odgovornosti su svi učesnici nepoznati. 

Izvor: 
BNN.BA