Konvencija u Sarajevu: SDA danas bira predsjedničkog kandidata koji će biti poražen na izborima 2018

Delegati konvencije danas biraju žrtveno jagnje na izborima za Predsjedništvo BiH

Konvencija u Sarajevu: SDA danas bira predsjedničkog kandidata koji će biti poražen na izborima 2018

26.05.2018 - 15:11
Politika

Danas se u Sarajevu održava Konvencija SDA na kojoj bi predsjednik ove stranke trebao da podnese izvještaj o radu stranke u proteklom periodu. Nakon toga pristupit će se glasanju o imenu kandidata SDA za poziciju člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Delegati će na konvenciji birati između Šefika Džaferovića, zamjenika predsjedavajućeg Zastupničkog doma PSBiH, i Safeta Softića, zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH. Iz SDA su ranije pojasnili da postoji mogućnost da na samoj Konvenciji bude predložen još neko od kandidata za koga bi delegati mogli glasati.

Od kandidature su prethodno odustali prvo Denis Zvizdić a potom i Sebija Izetbegović. Zvizdić je danas izjavio da neće promijeniti svoju odluku na Konvenciji, dok Izetbegovićka još nije negirala da je moguća i njena promjena odluke o eventualnoj kandidaturi.

Koga god da SDA danas izabere na dašanjoj Konvenciji, jasno je da se radi o svjesno loše izabranom kandidatu ove stranke s čime su, praktično, najavili svoj poraz u predsjedničkoj utrci. Džafervoić i Softić nalaze se na budžetu institucija raznih nivoa Bosne i Hercegovine proteklih dvije decenije a Džaferović čak i više.

Izvor: 
BNN.BA