Korona dolari: Treći dan zaredom raste cijena nafte

U krizi uvijek neko profitira

Korona dolari: Treći dan zaredom raste cijena nafte

25.03.2020 - 12:36
Svijet

Cijene nafte na svjetskom tržištu danas su u porastu treći dan zaredom, čime prate i rast akcija na finansijskim tržištima, pošto bi SAD trebalo da usvoje veliki paket pomoći radi ublažavanja ekonomskih posljedica širenja virusa korona. U Njujorku je cijena svijetle sirove nafte povećana za 85 centi ili 3,5 odsto na 24,86 dolara po barelu. U Londonu je cijena sirove nafte "brent" veća za 65 centi ili 2,4 odsto i sada je 27,80 dolara po barelu.

Američki senatori i administracija predsjednika Donalda Trampa postigli su saglasnost o nacrtu zakona za dva biliona dolara ekonomskog stimulansa koji bi tokom dana trebalo da bude usvojen u Kongresu. Međutim, potražnja za naftnim proizvodima, posebno kerozinom, u padu je širom svijeta pošto sve više zemalja uvodi blokade kako bi spriječile širenje virusa korona.

Korona virus se krajem prošle godine pojavio u kineskom gradu Wuhanu, a Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila je globalnu pandemiju COVID-19 jer se virus proširio u 170 država i teritorija. U svijetu je korona virusom zaraženo više od 424.000 ljudi, a od posljedica zaraze umrlo je više od 18.900 oboljelih. Izliječeno je nešto više od 109.000 oboljelih.

Izvor: 
BNN.BA/RSE