Korona virus: 80 mrtvih i 3.000 zaraženih

Ozbiljno stanje

Korona virus: 80 mrtvih i 3.000 zaraženih

27.01.2020 - 08:55
Politika

Broj osoba preminulih od koronavirusa u Kini povećan je na 80, a dosad je potvrđeno gotovo 3.000 slučajeva zaraze. Nacionalni novogodišnji praznik u Kini je u nedjelju produžen za još tri dana i to je pokušaj da se kontroliše širenje koronavirusa. Kineski premijer Li Keqiang je danas po lokalnom vremenu posjetio Wuhan, glavni grad provincije Hubei, u kojem se koronavirus prvobitno pojavio. U ovoj provinciji se broj smrtnih slučajeva povećao sa 56 na 76, a četiri osobe su umrle u drugim dijelovima Kine.

Wuhan je u izolaciji, a nekoliko drugih gradova je uvelo zabranu putovanja. Ukupan broj zaraženih slučajeva u Kini koji su zvanično potvrđeni iznosi 2.744. Državni mediji javljaju da je više od 300 osoba u kritičnom stanju. Najmanje 42 slučaja su potvrđena izvan Kine, odnosno na Tajlandu, u SAD-u i u Australiji, a smrtnih slučajeva u tim zemljama nema. Među umrlim su uglavnom starije osobe.

Koronavirus uzrokuje tešku akutnu infekciju respiratornog sistema, a specifičnog lijeka i vakcine zasad nema. Osobe koje su preminule većinom su starije i ranije su imale respiratornih problema, objavio je BBC.

Izvor: 
BNN.BA/RSE