Koronavirus: 1.355 preminulih i 60.000 oboljelih

Bilans smrtonosnog virusa

Koronavirus: 1.355 preminulih i 60.000 oboljelih

13.02.2020 - 08:51
Politika

Zdravstveni zvaničnici kineske centralne provincije Hubei u četvrtak su objavili kako su dan ranije od koronavirusa COVID-19 preminule 242 osobe što je najveći broj do sada, dvostruko veći od ranijeg rekorda, prenosi BBC. Ukupni broj mrtvih u Kini iznosi 1.355.

Provincijska zdravstvena komisija je također prijavila veliki porast broja oboljelih, objavivši kako je kod još 14.840 osoba potvrđena infekcija u 24-satnom periodu. Zvanična novinska agencija Xinhua objavila je u četvrtak kako je čelnik Komunističke partije u provinciji Hubei razriješen dužnosti što je posljednji u nizu otkaza za lokalne zvaničnike.

Hubei je u centru epidemije za koju se smatra da je krenula iz lokalne tržnice morskim plodovima u glavnom gradu Wuhanu krajem prošle godine. Zdravstvena komisija Hubeija objavila je kako je počela infekcije testirati novim metodama i kako je revidirala stare podatke.

Ukupni broj oboljelih u ovoj provinciji sada iznosi 28.206, dok ih je širom Kine skoro 60.000, navode podaci ove komisije. Očekuje se da će tokom dana biti objavljeni novi podaci za cijelu državu u saopćenju državne zdravstvene komisije.

Najmanje 25 država je do sada potvrdilo oboljenja, a nekoliko nacija je evakuiralo svoje državljane iz Hubeija. Van glavne teritorije Kine su zabilježena dva smrtna slučaja – jedan u Hong Kongu, te jedan na Filipinima.

Izvor: 
BNN.BA/RSE
Tagovi: