Koronavirus: Novih 8 slučajeva u BiH

Kada dođu testovi znat će se pravi broj

Koronavirus: Novih 8 slučajeva u BiH

26.03.2020 - 10:46
Politika

U Bosni i Hercegovini je danas potvrđeno novih osam slučajeva zaraze korona virusom - sedam u Republici Srpskoj i jedan u Federaciji BiH, te sada broj zaraženih u našoj zemlji iznosi 185. Jedna osoba je iz Banjaluke, dvije iz Gradiške, tri iz Kozarske Dubice, jedna iz Doboja, i jedna je sa područja Općine Ilidža.

U bh.entitetu Republika Srpska registrovano je sedam novih slučajeva zaraze virusom korona i sve osobe su u kućnoj izolaciji ili su u karantinu, rekao je ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić na konferenciji za novinare o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u RS.

U pitanju su tri žene i četiri muškarca, a sa ovih sedam slučajeva broj oboljelih se popeo na 121. Jedna osoba je iz Banjaluke, dvije iz Gradiške, tri iz Kozarske Dubice i jedna iz Doboja.

"Kada je u pitanju Doboj, u pitanju je ljekar iz dobojske bolnice, koji nije radio posljednjih sedam dana. Biće ispitani svi njegovi rizični kontakti. Kada je u pitanju Gradiška, to je sekundarni kontakt, koji je u vezi sa trećim banjalučkim klasterom", pojasnio je Šeranić i dodao da će sve osobe kojima se potvrdi virus korona biti prebačene u karantin u Banjaluci. Dodao je da je u Kozarskoj Dubici u pitanju porodični slučaj. 

"U Banjaluci je potvrđen slučaj porodičnog kontakta sa suprugom", pojasnio je Šeranić.

U posljednja 24 sata testirano je ukupno 75 osoba, od toga je 31 osoba iz karantina u Gradišci i svi su negativni. Šeranić je dodao i da je juče počelo testiranje osoba smještenih u karantinu u Šamcu.

"Na odjelu na UKC-u RS je 21 osoba, od kojih 10 čeka rezultate i osobe na klinici koje su sa srednje teškom i teškom slikom", rekao je Šeranić.

Dodao je da je pod zdravstvenim nadzorom u RS 16.443, dok je 1.041 osoba izašla iz nadzora.

 

Izvor: 
BNN.BA/N.N./N1