Koronavirus: U Crnoj Gori 184 osobe pod kontrolom

Epidemija

Koronavirus: U Crnoj Gori 184 osobe pod kontrolom

25.02.2020 - 20:18
Politika

U Crnoj Gori su trenutno 184 osobe pod zdravstveno-sanitarnim nadzorom zbog aktuelnog koronavirusa, kazala je epidemiološkinja Božidarka Rakočević iz Instituta za javno zdravlje.  Ona je, gostujući u Dnevniku TVCG, kazala da Crna Gora raspolaže testovima za laboratorijsku dijagnostiku na Kovid-19.

"Sistem je pokazao da je osjetljiv, mi smo u mjesec dana imali nekoliko slučajeva sumnje na koronavirus u Crnoj Gori, i kontinuirano se trudimo da sistem unaprijedimo", navela je Rakočević.

Ona je, kako prenosi portal RTCG, navela da se za slučaj masovnog dolaska ljudi, sa simptomima virusa, trenutno razmatra mogućnost smještaja u karatinskim objektima. Dodala je da se nadzor vrši od samog ulaska putnika u Crnu Goru. Rakočević je podsjetila da se koronavirus prenosi respiratornim putem - putem kijanja, kašljanja...

"Najosjetljivije su starije osobe, kao i osobe s hroničnim bolestima ili oslabljenim imunitetom", kazala je Rakočević u Dnevniku TVCG i dodala da epidemiolozi sugerišu stanovništvu da pokušaju da odlože putovanja u zaražena područja.

Izvor: 
BNN.BA/Vijesti.me