Kosovski premijer u Haagu: Treći čin "hagovanja" Haradinaja

Ponovo osumnjičen za ratni zločin

Kosovski premijer u Haagu: Treći čin "hagovanja" Haradinaja

19.07.2019 - 18:44
Politika

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj podnio je danas ostavku na poziciju premijera Kosova budući da je dobio poziv od Specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu u svojstvu osumnjičenog. Specijalizovano tužilaštvo u Hagu nije moglo dati informacije u vezi sa ovim slučajem, kao što je i do sada bila praksa u pogledu ispitivanja u tom tužilaštvu.

Ramuš Haradinaj

"Podnosim neopozivu ostavku na poziciju premijera Republike Kosova. Želim da vam se zahvalim na ukazanom povjerenju i podršci. Razlog je taj što sam dobio poziv od Specijalizovanih vijeća u Hagu kao osumnjičeni", kazao je emotivnim tonom na zasjedanju Vlade Haradinaj u petak. 

Na konferenciji za novinare nakon zasedanja Vlade, Haradinaj je rekao da je Vlada u ovom trenutku "u ostavci", te da će se sljedeće nedelje odazvati pozivu u Hag.

"Ukoliko Premijer da ostavku ili iz nekih drugih razloga njegovo/njeno mjesto ostaje slobodno, Predsjednik Republike Kosovo, u konsultaciji sa političkom partijom ili koalicijom koja je dobila većinu u Skupštini, imenuje novog kandidata, za formiranje Vlade".

Kako kaže, ocjenio je da ne može da se pojavi kao premijer već kao običan građanin "kako bi se suočio sa klevetama", te dodao da nema više pojedinosti oko toga zašto je pozvan.

Haradinaj je rekao da o sljedećim koracima, odnosno o novim izborima treba da odluči predsjednik u konsultacijama sa svim relevantnim stranama. Prema Ustavu Kosova, ukoliko premijer da ostavku ili iz nekih drugih razloga njegovo mesto ostane upražnjeno, predsjednik Kosova u konsultaciji sa političkom partijom ili koalicijom koja je dobila većinu u Skupštini imenuje novog kandidata za formiranje Vlade.

Haradinaj je prethodno, podnoseći ostavku na sjednici Vlade, izjavio da se čast premijera i države treba čuvati, da u Hag ide kao Ramuš Haradinaj i da borbu Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) ne može ukaljati niko i nikada.

"Moja država je Kosovo, nedodirljivo multietničko i višejezično Kosovo sa svojom teritorijom i granicom. Na Kosovo se vrši nepravedni pritisak po cijeni priznanja od Srbije. Podjela i 'Dodik republika' su neprihvatljivi za Kosovo i stabilnost u regionu. Cijena za priznanje je tržište, i taksa treba da bude cijena priznanja. Međunarodna zajednica griješi što insistira na nečemu što ne može da se priušti, kosovsko vođstvo griješi što ne ojačava legitimitet odluke o taksi. Prije ili kasnije shvatiće se kolika se šteta nanosi zemlji zbog nedostatka jedinstva", kazao je Haradinaj.

Izvor: 
BNN.ba / RSE