Kraj ere krađe izbora: Zastupnici SDP-a, PDP-a i SDS-a odbili uzeti certifikate iz ruku CIK-a

Današnje odbijanje uzimanja certifikata iz ruku članova CIK-a, simbolički je označilo kraj ove institucije

Kraj ere krađe izbora: Zastupnici SDP-a, PDP-a i SDS-a odbili uzeti certifikate iz ruku CIK-a

06.12.2018 - 19:04
Politika

Dok Milorad Dodik juriša da sruši sve ijednu državnu instituciju, posebno je zanimljivo kako mu nikada nije na pamet palo da napadne Centralnu izbornu komisiju (CIK) BIH i(li) pokuša da je sruši. Nakon brojnih, pa i ovogodišnjih pokradenih izbora, jasno je zašto Dodik pokazuje simpatije prema CIK-u.

Na "svečanoj" sjednici Parlamenta BiH, danas su članovi CIK-a uručivali su certifikate onima koji su osvojili zastupničke mandate. U sali nisu bili svi oni koji su osvojili mandat (jer neki su isti "osvojili" tako što je mandat stranka za njih ukrala), baš kao što su i izvan sale Parlamenta BiH, ostali nejki koji su osvojili mandate ali im CIK nije izdao uvjerenje.

CIK je institucija formirana iz najbolje namjere: da kontroliše brojne neregularnosti kojih u BiH ima i previše. Umjesto da se pretvore u regulatore izbornog procesa, kontrolore i ispravljače izbornih krađa, CIK se, kroz godine rada, pretvorio u još jednu službu koja, za račun vladajućih stranaka, ovjerava izbornu krađu.

Tako je bilo i 2018.godine kada je CIK, po nalogu SDA, HDZ-a i SNSD-a, koji su sve članove CIK-a, uglavnom, tamo i instalirali legalizovao najveći izbornu krađu koja se u BiH dogodila još od 1990.godine (a i tada je ukradeno ogroman broj glasova). 

Na današnjem ozakonjenju izborne krađe, jedino ispravno su postupili zastupnici SDP-a, PDP-a i zastupnik Dragan Mektić, iz SDS-a, koji su odbili da im iz ruku članova CIK-a budu uručeni certifikati o dodjeli mandata. 

Na ovaj način, zastupnici iz ovih stranaka simbolično su najavali kraj ere postojanja, ovlasti i vladavine CIK-a , odnosno izbori 2018.godine bit će, sigurno je, posljednji koji su pokradeni na ovako velik i brutalan način - uz sve certificiranje "Uglednika" iz CIK-a.

Kakoo se usluga uvijek vraća, tako su i članovi CIK-a dobijali i produživali mandate zahvaljujući, ponajviše, kadrovima SDA, HDZ-a i SNSD-a pa je, ispalo da ovi što ukradu izbore, pomogonu onima što ovjeravaju krađu, da dođu i ostanu na funkcijama da bi im ovim kada dođe novi izborni proces, to vratili ovjeravanjem novih i najnovijih izbornih krađa.

Ovakvo zajedničko ponašanje CIK-a i SDA, HDZ-a i SNSD-a funkcionisalo je sve do ove godine kada je, većini stranaka iz FBIH i RS-a, prekipjelo da trpe brutalne izborne krađe mandata od Predsjedništva BIH, preko državnog, entitetskog pa sve do kantonalnih parlamenata. 

Zato je današnje neprimanje certifikata iz ruku članova CIK-a, označilo kraj brutalne krađe izbora ali i kraj postojanja CIK-a kakvog ga, do danas, pamtimo jer u BIH nisu tek stranke pokradene za brojne mandate, već je oko 600.000 glasača pokradeno za svoje biračko pravo što je slično kao kada bi, tolikom broju građana, neko ukrao pravo na školovanje, liječenje ili neko od drugih građanskih prava.

U svemu ovome jedino je čudno što se građani BiH ni protiv čega nisu javno pobunili jer, mak na konac, ukradeni su njihovi glasovi, njihova građanska volja, odnosno njihova vizija drugačije BiH a ne ove u kojoj, zahvaljujući raznim CIK-ovima, priisilno žive i prisilno trpe nelegalno i nezakonski izabranu vlast.

 

 

Izvor: 
BNN.BA