Kraj turizma iz Sarajeva: Na Jahorini će se graditi spomenik Dražinim četnicima

Usvojena inicijativa

Kraj turizma iz Sarajeva: Na Jahorini će se graditi spomenik Dražinim četnicima

14.07.2020 - 17:27
Politika

Zastupnik Demokratskog narodnog saveza u Skupštini općine Pale, Marko Kubatlija uputio je na današnjoj sjednici lokalnog parlamenta inicijativu za izgradnju spomen-obilježja poginulim i umrlim pripadnicima Jugoslovenske vojske u otadžbini, Aprilskog rata 1941. godine i četničkim jedinica sa Sarajevsko-romanijske regije.

Većinom glasova inicijativa je prihvaćena. Informaciju da je inicijativa Kubatlije usvojena prenijeli su i Nezavisne novine. Kubatlija u obrazloženju inicijative kazao je da je Dragoljub Draža Mihailović prvi u porobljenoj Evropi organizovao gerilsku vojsku i dao na znanje da borba nije gotova i da se ona nastavlja na ovaj način.

- Jugoslovenska vojska u otadžbini i sve četničke jedinice bile su opredjeljene za antifašističku borbu i oslobođenje svih jugoslovenskih naroda na prostoru porobljene Kraljevine Jugoslavije. Ova nesebična borba plaćena je životima desetina hiljada pripadnika ovog pokreta, među kojima je bilo i preko 400 ljudi sa Pala i susjednih mjesta poput: Prače, Hreše, Vučje Luke, Trebevića - rekao je Kubatlija.

Izvor: 
BNN.BA/Avaz.ba/Nezavisne.com