Kreće li najveća ustavna kriza od 1996. do danas?

HDZ će blkirati cijelu državu

Kreće li najveća ustavna kriza od 1996. do danas?

08.10.2018 - 21:52
Politika

Izjava predsjednika HDZ-a, Dragana Čovića, da će "doći do nezamislivih blokada" sasvim sigurno će imati svoj epilog. Kao vlasnik gotovo svih hrvatskih mandata u skupštinama kantona, odnosno sutra domovima naroda Federacije BiH i Bosne i Hercegovine, Čović će biti u stanju da našu državu drži kao taoca - dok se ne ispune njegovi uslovi.

Kada i ako krene Čovićev dugo najavljivani "Plan B", može se očekivati da ozbiljan vremenski period Federacije BiH ali i Bosna i Hercegovina neće imati do kraja formirane parlamente (domove naroda), odnosno da će blokada krenuti još u skupštinama kantona, odakle se delegiraju kandidati za domove naroda.

Ta blokada mogiuće je da će trajati i cijelih godinu dana te će se, ako je Kancelarija Visokog predstavnika EU uopće i odblokira, moći nastaviti ulaskom kadrova HDZ-a i HNS-a u domove naroda gdje će, za svaki korak pokretati mehanizam "vitalnog nacionalnog interesa".

Naravno, pored ovih blokada Čović i njegov HDZ bit će u stanju i da pokrenu cijeli niz antibošnjačkih mjera koje će, vjerovatno, provoditi u Mostaru, Stocu, Neumu, Čapljini i širom onog dijela Bosne i Hercegovine gdje vlasti iz Sarajeva, realno, nemaju ni fizičku ni zakonsku moć.

Postavlja se pitanje hoće li postojati validan i sprovodiv odgovor na najavljene Čovićeve opstrukcije? Probleme koje će eventualno stvoriti Čović i HDZ, svakako trebaju rješavati budući koalicioni partneri na niovu BiH i FBIH jer ko god je dobio povjerenje, morat će na svojim leđima ponijeti i najveći  teret odgovornosti - Dragana Čovića i njegov HDZ/HNS koji, čini se, kreću na najjači juriš na ustavni sistem Bosne i Hercegovine.

Kriza koja će nastati mogla bi, sasvim sigurno, potrajati i dvje godine za vrijeme kojih će građani ove države, zaboraviti za koga su i glasali pa mogu, za svaki slučaj, ponoviti svoj izbor - da utvrde gradivo.

Izvor: 
BNN.BA