Krešić: Određeni dio neprofitnih organizacija u BiH finansira terorističke aktivnosti

Zamjenik ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine

Krešić: Određeni dio neprofitnih organizacija u BiH finansira terorističke aktivnosti

14.07.2015 - 11:59
BiH

Zamjenik ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Mijo Krešić kazao je danas da činjenica da je određeni broj osoba iz BiH bio ili je još uvijek na stranim ratištima ukazuje na to da postoje organizacije u BiH koje vrše njihovo finansiranje, ali da lista sumnjivih organizacija još uvijek ne postoji.


To je izjavio povodom Regionalne radionice o suzbijanju terorizma putem neprofitnih organizacija, koju je danas u Sarajevu organizirala Misija OSCE-a u BiH.

Do sada je, kaže, preko 200 državljana BiH bilo na stranim ratištima, otprilike 30 ih je poginulo, a izvjestan broj njih koji su se vratili u BiH predmet su interesovanja obavještajno-sigurnosnih agencija u BiH.

Istakao je da je saradnja između vlasti i neprofitnih organizacija bitna jer informacije pokazuju da se određeni dio tih organizacija upotrebljava u svrhu finansiranja terorizma i terorističkih aktivnosti.

Na radionici će, kako je rekao, razmijeniti iskustva s predstavnicima država iz jugoistočne Evrope kako bi se informirali o njihovim aktivnostima u oblasti zakonodavstva i razmijenili dobre prakse i iskustva.

Hamza Višća iz nevladine organizacije "Centar za sigurnosne studije" istakao je da je za nevladin sektor bitno da se na današnjoj radionici informiraju o tome na koji način se mogu osposobiti da urade pravilnu procjenu rizika od zloupotrebe nevladinog sektora.

Osim toga, dodao je, fokus nevladinog sektora također će biti na dobrim praksama iz zemalja u okruženju i kvalitetnom dijalogu između neprofitnih organizacija i vlasti s ciljem kvalitetnijeg legalnog finansiranja nevladinog sektora.

Napomenuo je da od 12.000 nevladinih organizacija koliko ih je trenutno u BiH, njih oko 120 pripadaju elitističkim nevladinim organizacijama koje imaju "otvorene sve fondove", dok mnoge druge nemaju te na taj način vrlo lako mogu biti zloupotrebljene.

Izvor: 
Fena
Tagovi: