Kriminal u Turističkoj zajednici: Nestali milioni, optužbe na račun Muzura i Konakovića

Revizija pokazala šokantsne nepravilnosti i trošenje novca

Kriminal u Turističkoj zajednici: Nestali milioni, optužbe na račun Muzura i Konakovića

19.09.2018 - 17:33
Politika

Ministar privrede KS Muharem Šabić izjavio je danas da je revizija materijalno-finansijskog poslovanja Turističke zajednice KS (TZ KS) pokazala brojne nepravilnosti vezane za prošlu upravu ove ustanove. Nakon što je sa pozicije predsjednika smijenjen Nermin Muzur, a zatim osnovano povjerenstvo, urađena je revizija materijalno-finansijskog poslovanja.

Prema riječima Šabića, revizori su utvrdili da postoji čitav niz kršenja zakona o poslovanju, turizmu, javnim nabavkama, kao i netransparetno trošenje novca.

Trenutni predsjednik Turističke zajednice KS Midhat Hubijar naglasio je kako je revizorski izvještaj uradila poznata, revizorska kuća Deloitte.

“Radi se o masakru institucije koju je svojim odlukama provodio bivši premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković. On za sebe voli reći reći da je bivši premijer, čovjek koji sa trotoara i ulice šalje poruke o narodu i pravednosti, a nije vratio ni stare dugove. Govorim o njegovoj bahatosti i sili i čitavom nizu kršenja zakona o poslovanju, turizmu, javnim nabavkama, netransparentnom trošenju novca”, rekao je Hubijar.

On je podsjetio da je upravo Konaković postavio Muzura na direktorsku poziciju, s ciljem, "izvlačenja novca iz budžeta".

Hubijar je pozvao Tužilaštvo KS-a da utvrdi kako je nestalo iz evidencije 1.346.912 KM, ko su odgovorne osobe i sa kojim ciljem je to urađeno.

“Jedna u nizu vrlo bitnih činjenica koja govori o kakvom se kriminalu radilo u TZ KS jeste da je uprava na čelu sa Nerminom Muzurom za period od 1. januara  do 13. juna ove godine prikazala prihod od 107.899 KM. Kontrolom revizorske kuće utvrđeno je da je u ovom periodu ostvaren ukupan prihod od 1.454.811 KM, odnosno da razlika prihoda od 1.346.912 KM nije uopšte prikazana, odnosno da je skrivena”, izjavio je Hubijar.

Naveo je da je revizorskim izvještajem utvrđeno da su u TZKS za 17 mjeseci ukupni troškovi službenih putovanja iznosili 608.000 KM.

“Dnevnice i smještaj za predsjednika TZ KS-a Nemrina Muzura i direktora Ureda za podršku Faruka Čaluka iznosili su 70.000 KM. Ovdje nisu uračunate plate za navedeni period koje su iznosile 104.750 KM. Dakle, ukupan iznos koji su oni uzeli iz TZ KS-a iznosio je 174.750 KM. Utvrđeno je da su troškovi sajma u Istanbulu, koji je održan od 25.01.2018. do 28.01. 2018. iznosili 45.884 KM, a taj trošak je dva puta knjižen. Prilikom pregleda prihoda od boravišnih taksi revizija nije mogla utvrditi niti dokazati uplatu novčanih sredstava u iznosu od 30.165 KM. Faktura u iznosu od 503 KM za prijevoz taksijem u Londonu dva puta je također evidentirana. Napominjem da je Nermin Muzur novac TZ KS trošio bez ograničenja i nadzora Nadzornog odbora jer on nije ni postojao. I to nije sve, posao se namještao i porodici premijerovog kuma Haruna Mahmutovića. Utvrđeno je da je na ugovore o djelu za 17 mjeseci potrošeno 91.570 KM, dakle, ovdje govorimo o pljački institucija”, kazao je Hubijar, te dodao:

“Aidi Mahmutović, supruzi Haruna Mahmutovića, kuma bivšeg premijera Elmedina Konakovića, isplaćivano je mjesečno 1.536 KM, kao i Lejli Mahmutović, koja je TZ savjetovala u sektoru javne nabavke. Udruženje građana ‘Kuća kulture’, čija je direktorica Aida Mahmutović, u dva navrata potpisuje ugovore o pručanju usluga TZ u iznosima 5.860 i 5.980 KM. Na zahtjev Haruna Mahmutovića TZ  plaća aviokarte klubu na čijem se čelu on nalazi u iznosu od 5.134 KM”.

TZ je u oktobru 2017. nabavila dva telefona vrijednosti od oko 2.000 KM. Također je kupljen mobitel Samsung za 1.359 KM i u decembru iPhone od 1.657 KM. Nakon popisa u 2018. utvrđeno je da nema potpisanih odluka o kupovini telefona niti dokumenata o preuzimanju istih. TZ sada raspolaže sa Iphoneom dok za ostala tri mobitela vrijednosti 3.364 KM ne postoji pisani dokument niti su dostupni. Ljudi su i telefone nosili sa sobom”, zaključio je Hubijar.

U izvještaju revizorske kuće  je navedeno da Turistička zajednica KS u 2017. godini nije provodila postupak javnih nabavki u skladu sa zakonom o javnim nabavkama, te da TZ KS nije imala čak ni plan javnih nabavki za ovaj period, rečeno je na današnjoj konferenciji za medije.

Izvor: 
BNN.BA