Lagumdžijin Medvedev

Nakon unutarpartijskih izbora, slijedi li pucanje SDP-a po urneku na SDA

Lagumdžijin Medvedev

21.09.2015 - 09:28
Politika

Nermin Nikšić je odnio pobjedu u utrci za mjesto predsjednika SDP-a. Nije nikakva tajna da je Nikšić bio, zapravo, kandidat Zlatka Lagumdžije čime je bivši predsjednk SDP-a našao "svog Medvedeva". Međutim, s obzirom na jaku frakciju koju predvodi tuzlanski SDP, a koju je prošli put predstavljao Selim Bešlagić, za očekivati je skoro pokazivanje slabosti cjelovitosti SDP-a, odnosno njegovo pucanje po uzoru na SDA.

Nermin Nikšić je nakon jučerašnje pobjede u utrci za predsjednika SDP-a, na bini press sale u ovoj partiji stajao sam, bez ijednog relevantnog SDP-ovca. Oko njega su, uglavnom, stajali vjerovatno članovi Foruma mladih ove partije i poneki zastupnik SDP-a, Damir Mašić i Saša Magazinović, za koje se zna da su slijepo odani Zlatku Lagumdžiji kao, teško je reći, bivšem šefu ove partije. 

Jasmin Imamović, Svetozar Pudarić i Miro Lazović nisu došli na press konferenciju na kojoj je, od kandidata za predsjednika SDP-a, bio samo Emir Đikić. Na ovaj način je, i simbolično, krenuo razlaz u SDP-u koji će se, u narednim mjesecima, sve više uviđati s obzirom da već dugo postoje različite struje unutar ove partije koji ne žele biti Lagumdžijina sjena što je, pokazalo se, i dalje glavni preduslov da bi se u SDP-u i kroz SDP uspijelo. 

Kada je prije nekoliko mjeseci bila mrtva utrka za predsjedničko mjesto u SDP-u između predstavnika tuzlanskog ogranka ove partije Selima Bešlagića, kao najjače frakcije u ovoj partiji, i Nermina Nikšića kao predstavnika Lagumdžije, odnos snaga je bio 51%:49% u korist Nikšića što je navještavalo da SDP-ovci ne žele nastavak Lagumdžijine hegemonije nad ovom partijom. 

Međutim glasanje po sistemu "jedan čovjek - jedan glas" bio je pokušaj da se, kroz kupovinu nekoliko mjeseci za lobiranje i saniranje unutarpartijskog stanja u korist Lagumdžijine struje, uvjeri članstvo kako će izbori u SDP-u biti bez krađe, odnosno ni nalik onima u SDA ili Opštim izborima u BiH na kojima pobijede oni koji najviše ukradu. 

Ipak gotovo 50% članstva SDP-a nije izašlo na jučerašnje unutarpartijske izbore. To dovoljno govori o nepostojanju povjerenja prema regularnosti ovakve vrste izbora. S druge strane i oni koji su izašli dali su veliki broj glasova Nikšićevim (čitaj Lagumdžijinim) protivkandidatima što je jasan signal na polariziranost, a nikako demokratičnost u ovoj partiji. Na krjau jasno se zna da postoji čitava grupa zasstupnika SDP-a, na raznim nivoima, koji su čekali kongresni rasplet u partiji, kao i njegov drugi dio koji tek slijedi, kako bi odredili svoje mjesto u ili izvan SDP-a. 

Tek kada SDP potpuno okonča svoje unutarpartijske izbore, krenut će preslagivanje u ovoj političkoj opciji, odnosno pucanje SDP-a koje je, zbog Lagumdžijine potrebe da bude SDP-ov Vladimir Putin, neminovan proces. Jer SDP-om od jučer vlada, kako tvrde upućeni, Lagudmžijin Medvedev. 

Autor. R.K./BNN.BA

 

 

Izvor: 
BNN.BA