Laži u medijima: Velike neistine, male kazne

Beogradski slučaj Dragan Đilas vs. Željko Mitrović

Laži u medijima: Velike neistine, male kazne

23.08.2019 - 11:47
Politika

Paleta uvreda i optužbi koje je vlasnik Pink-a Željo Mitorović uputio političaru Draganu Đilasu, a za koje je sud utvrdio da su ništa više do obične laži, toliko je velika da bi za nju teško bilo odmjeriti pristojnu novčanu kaznu. Sud je, ipak, Mitrovića kazio za "1000-2000 evra" kako laže Đilas i to je za Mitrovića "kusur". Obarajući političkog Đilasa Mitroviću su se laži isplatile a cijena koju je platio smiješna u odnosu na korist koju je postigao vrijeđajući Đilasa. Ovaj beogradski slučaj neumoljivo podsjeća na ponašanje nekolicine stranačkih portala koji sebe, zato što nema drugog naziva, zovu "medijima". Iako je njihova osnovna funkcija da vrijeđaju protivnike njihovih finansijera i gazda, neki "mediji" u BiH ponašaju se nimalo različito od uličnih razbojnika i reketaša. Puno uvreda, laži i male ili nikakve sudske kazne. U SAD-u kao, kako kažu oglednoj demokratiji današnjeg vremena, može se sve napisati ali su kazne za laži tako velike da ukoliko jednom objavite veliku laž, nećete imati novca da to učiniti ponovo. U BiH i Srbiji laž se, još uvije, isplati. 

Prvi osnovni sud u Beogradu presudio je da je vlasnik televizije Pink Željko Mitrović kriv za neistine i uvrede koje je, u jednom od svojih "otvorenih pisama", iznio na račun lidera Stranke slobode i pravde (SSP) Dragana Đilasa i presudio Mitroviću da plati 200.000 dinara, saopštila je danas ta stranka.

SSP je naveo da je Mitrović u oktobru 2017. u otvorenom pismu, naslovljenom sa "Dragi Điki", izneo niz neistina, tvrdeći da je Đilas "pljačkao grad i državu, svaku familiju i pojedinca ponaosob, nameštao tendere i krao gradjane na izgradnji mostova", kao i da je to emitovao tri dana u raznim terminima na svojoj televiziji.

Sud je te navode, kao i navode da je Đilas "hapsio ljekare", ocenio kao netačne i uvredljive, piše u saopštenju.

Predsednik SSP Đilas izjavio je da je to već treći sudski postupak protiv Željka Mitrovića koji je dobio, ali da to nije spriječilo vlasnika TV Pink da nastavi sa iznošenjem neistina i uvreda.

"On plati hiljadu - dve evra i nastavi da i dalje o meni laže milione građana. Podnosiću i ubuduće tužbe, ali javno postavljam pitanje da li su kazne koje sud odredjuje adekvatne kad se vidi da nemaju nikakav uticaj i da se iste stvari ponavljaju", kazao je Đilas.

On je rekao da je ista situacija i sa "neistinama koje izgovaraju vučići, vesići, informeri i srpski telegrafi". "Svi plate ove, za njih simbolične iznose, i nastave sa lažima. Pitanje je dokle", rekao je Đilas i dodao da će novac od odštete kao i svaki put uplatiti u humanitarne svrhe.

Izvor: 
BNN.BA/RSE