Legalna kupovina glasova: Vučić daje 100 eura svakome ko se javi za pomoć u Srbiji

Hibridni režim, kao i u Bosni i Hercegovini i u Crnoj Gori

Legalna kupovina glasova: Vučić daje 100 eura svakome ko se javi za pomoć u Srbiji

14.05.2020 - 09:36
Politika

Pravo na novčanu pomoć imaju svi punoljetni državljani Republike Srbije, sa važećom ličnom kartom i prebivalištem u Republici Srbiji. Potrebno je samo da unesu broj lične karte, matični broj, kao i da izaberu banku preko koje žele da im se isplati novac, bez obzira na to da li imaju otvoren račun ili ga nemaju - javlja B92.

S obzirom na tinjajuću pandemiju Covid-19, koja jeste izazvala ekonomsku krizu u većini zemalja svijeta, ova vrsta pomoći koju vladajuća SNS partija, predsjednika Aleksandra Vučića, usmjerava prema građanima Srbije ima, bez ikakve sumnje, i politički cilj. Naime, ove godine u Srbiji se održavaju parlamentarni izbori i bez ikakve sumnje će, Vučićevih 100 eura, imati velikog efekta na rezultate izbora.

Po indeksu demokratije Srbija je, inače, pala na nivo "hibridnih režima", koje odlikuje manjak demokratije, vladavine ljudskih prava i kontaminiranog rada pravosuđa. U istom ovom nivou nalaze se Bosna i Hercegovina i Crna Gora.

Ako uzmemo u ozbir potpunu blokadu državnih medija i njenu preopterećenost funkcionerima vlasti, zatim korištenje državnih budžeta i pozicija xa provođenje izbornih kampanja, jasno je da u ovim državama ne postoje uslovi za demokratiju, već ona postoji kao set formalnih pravila koja se, suštinski, zaobilaze i izvrgavaju svojoj suprotnosti.

Izvor: 
BNN.BA