Legendarni Gipsy Kings sutra nastupaju u Sarajevu

Koncert

Legendarni Gipsy Kings sutra nastupaju u Sarajevu

19.02.2020 - 22:46
BiH

Legendarna francuska grupa Gipsy Kings sutra će, 20. februara sa početkom u 20 sati održati koncert u sarajevskoj Skenderiji. 

Karte koje su već nekoliko mjeseci puštene u pradaju gotovo su rasprodate, dok cijena karata iznosi od 30 do 80 KM. 

Legendarni Gipsy Kings, pored Sarajeva, nastupili su i u zagrebačkoj dvorani Vatroslav Lisinski 18. februara , a večeras i pred beogradskom publikom u Sava centru, gdje je koncert zakazan dan kasnije.

Gipsy Kings je sastav koji se sa svojim pop orijentiranim flamenkom sa elementima salse i rumbe uspio približiti publici u cijelom svijetu. Članovi grupe dolaze iz dvije romske porodično bliske muzičke familije Reyes i Baliardo. Svi su rođeni na jugu Francuske gdje su njihovi roditelji došli iz Španije zbog građanskog rata 30-ih godina. Popularnost stječu 1987. trećim albumom "Gipsy Kings" na kome su se nalazili hitovi "Djobi Djoba", "Bamboléo" i "Un Amor". 

Nakon uspjeha u Evropi, Africi i Bliskom istoku, album je 1989. objavljen i u SAD-u gdje je postao jedan od najuspješnijih albuma snimljenih na španskom jeziku. Objavili su 13 studijskih i 2 živa albuma, dobitnici su nagrada Grammy, a od originalne postave u grupi su još Nicolas Reyes i Tonino Baliardo. Nastupaju kao "The Gipsy Kings (featuring Nicolas Reyes and Tonino Baliardo)".  

 

Izvor: 
BNN.ba / radiosarajevo.ba