Libija: naoružana grupa otela deset članova osoblja tuniskog konzulata

Naoružana grupa nije identifikovana

Libija: naoružana grupa otela deset članova osoblja tuniskog konzulata

12.06.2015 - 19:03
Svijet

Naoružana grupa u petak je upala u tuniski konzulat u libijskoj prijestonici Tripoli i otela deset članova osoblja, saopćilo je tunisko ministarstvo vanjskih poslova.

Ministarstvo nije identifikovalo naoružanu grupu, ali je nazvalo otmicu "flagrantnim kršenjem tuniskog nacionalnog suvereniteta i međunarodnog prava", prenosi Reuters. 

Tunis je jedna od nekolicine zemalja koje još imaju diplomatsku misiju u Tripoliju, gradu koji kontrolira grupa koja je uspostavila vlastitu vladu, suparničku administraciju libijskoj međunarodno priznatoj vladi.  

Tuniske vlastri uhapsile su prošlog mjeseca Walida Kaliba, člana suparničke grupe Libijska zora. U četvrtak je tuniski sud odbio da oslobodi Kaliba, koji je bio suočen s optužbama za otmicu u Tunisu. 

Libijska zora, alijansa bivših pobunjeničkih brigada i grupa bliskih islamistima, osvojila je vlast u Tripoliju prošlog ljeta, protjerujući međunarodno priznatu vladu na istok zemlje. 

Većina zemalja zatvorila je ambasade u Libiji tokom borbi. 

Odnosi između sjevernoafričkih susjeda postali su sve zategnutiji, dok je tuniska vlada zabrinuta prelijevanjem haosa iz Libije, četiri godine nakon svrgavanja dugogodišnjeg čelnika Muammara Gaddafija.

Izvor: 
Fena
Tagovi: