Lice koje se sumnjiči za terorizam - uvodničar "Kruga 99" "o terorizmu"

"Posljednji" "Krug 99"

Lice koje se sumnjiči za terorizam - uvodničar "Kruga 99" "o terorizmu"

07.12.2015 - 00:44
BiH

Bosna i Hercegovina je u dubokoj političkoj krizi i velikoj društvenoj zapuštenosti, što je možda najvažniji razlog neizgrađenosti adekvatnog sistema sigurnosti i neodgovaranja na izazove kao što je terorizam - kazao je danas u Sarajevu profesor Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Bakir Alispahić koji je bio jedan od uvodničara anašnje sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99" o temi "Terorizam kao posljedica sukoba politika". Alispahić je, inače, bio optužen za terorizam zbog kampa Pogorelica, sumnjiči se za organizaciju dva politička ubistva, te kao komandant nekolicini terorista iz zločinačke jedinice SDB BiH "Ševe" koji su počinili nekolicinu zločina. Sve ovo nije smetalo "intelektualcima" iz "Kruga 99" da čuju mišljenje o terorizmu iz prve ruke. 

Bakir Alispahić je, inače, bio šef sarajevskog CSB-a u vrijeme kada je u glavnom gradu Republike BiH počinjena nekolicina zločina i ubistava koje ovaj policajac nikada nije istražio do kraja, od zločina u Velikom parku, preko nekolicine ubistava u opkoljenom Sarajevu do desetina organizovanih pljački a u nekima je i sam učestvovao zbog čega je hapšen od strane Vojne policije.

Također, za vrijeme Alispahićevog šefovanja MUP-om RBiH u Sarajevu su se dogodila četiri politički motivisana ubistva od kojih se sa tri dovodi u vezu upravo Alispahić ali ga od tada do danas od krivične odgovornosti štiti novac, korupiranost velikog dijela pravosuđa i uticaj koji je novcem stvorio u politici, prvenstveno preko SDA a sada i DF-a.

Nakon užasne karijere u MUP-u, Alispahuć prelazi u tajnu bošnjačku policiju i osniva kamp Pogorelica radi čega je, nekoliko godina kasnije, završio na optuženičkoj klupi radi organizovanja kampa za terorizam. Ipak, ponajviše zahvaljujući lošem izvođenju dokaza Alispahić se tada izvukao od kažnjavanja za ovo krivično djelo. 

Bliskim odnosima sa SDA stekao je poslovno carstvo teško desetine miliona KM, potpuno je zaštićen od odgovornost za čitav spektar krivičnih djela s kojim se dovodi u vezu, dok u "slobodno vrijeme" svjedoči protiv Armije Republike BiH na raznim sudovima. Danas je blizak DF-u i Željku Komšiću kao i nekolicini zastupnika i funkcionera SDA preko kojih pokušava uvećati svoje bogatstvo i zaštiti se od pravosudnog progona. Sve ovo bilo je, očito, "prava preporuka" da održi predavanje nekolicini "intelektualaca" iz "Kruga 99" koji u životnoj dokolici slušaju bilo koga, pa čak i razne alispahiće kojima je već poodavno mjesto u zatvoru.

 

 

Izvor: 
BNN.BA