Lijanović se kandidovao za Predsjedništvo BiH, a osuđen na devet godina zatvora

"Samo u BiH"...

Lijanović se kandidovao za Predsjedništvo BiH, a osuđen na devet godina zatvora

22.04.2018 - 14:30
Politika

Jerko Ivanković Lijanović, bivši federalni ministar osuđen nedavno na devet godina zatvora, objavio je danas u Sarajevu kandidaturu za člana Predsjedništva BiH na predstojećim oktobarskim izborima. 

Inače, Lijanović je u januaru ove godine pred Kantonalnim sudom u Tuzli osuđen zbog zloupotrebe položaja i ovlaštenja u vezi s nezakonitostima prilikom dodjele poticaja poljoprivrednicima na području Tuzle i Federacije BiH od 2011. do 2014. godine.

U tom predmetu su bili optuženi i Mersed Šerifović, nekadašnji zastupnik u Skupštini Tuzlanskog kantona i Suad Čamdžić, bivši savjetnik, ali su oni nakon potpisivanja sporazuma o priznanju krivice osuđeni na po dvije i po godine zatvora. Na godinu dana zatvora je osuđen i Edin Ajanović, bivši ministar u Vladi Tuzlanskog kantona.

Tužilaštvo je tokom procesa tvrdilo da je zloupotreba poticaja iz oblasti poljoprivrede počinjena smišljeno i sistematski, a da su samo iskazi trojice svjedoka osuđenika dovoljni za osuđujuću presudu u ovom predmetu. Također, tužilac je kazao kako su poljoprivrednici reketirani širom Federacije BiH. 

Izvor: 
BNN.BA