Ljekari KS: Vlada apsolutno nije ništa ponudila, štrajk od 2. septembra

Propali pregovori

Ljekari KS: Vlada apsolutno nije ništa ponudila, štrajk od 2. septembra

29.08.2019 - 18:23
BiH

Sindikat radnika u zdravstvu u Sarajevskom kantonu najavio je za ponedjeljak, 2. septembra, početak generalnog štrajka koji će trajati do postizanja dogovora sa Vladom Kantona Sarajevo o potpisivanju novog Granskog kolektivnog ugovora, koji je istekao 7. novembra prošle godine.

Predsjednik Sindikata Edo Selimić je naglasio da predstavnici Sindikata na pregovorima s Vladom Kantona Sarajevo nisu uspjeli da postignu dogovor o minimalnoj satnici rada, te da im je Vlada ponudila nastavaka razgovora tek u martu naredne godine.

Selimić je podsjetio je da je raniji ugovor, potpisan 2017. istekao u februaru ove godine, nakon što mu je po Zakonu o radu FBiH istakao rok koji je bio produžen za 90 dana.

Nakon što smo dva kolektivna ugovora, doktorski i naš smo spojili u jedan, u predloženom novom ugovoru pokušali smo da “ispeglamo” nepravdu iz 2017. kada je uveden doktorski sindikat i kad je njima koeficijent otišao za 1,1, samo doktorima i nikom više. Prošle godine smo se izborili za povećanje koeficijenta 0,30 i nemedicinarima, ali i dalje je ostao nesrazmjer u koeficijentima. Po starom “dobrom” pravilu odnos u zdravstvu Federacije do 2017. godine bio je 1:4, dakle četiri plate radnice spremačice – jedna plata specijaliste, te dvije plate medicinske sestre – jedna plata specijaliste – kazao je Selimić.

On je demantovao današnju izjavu ministra finansija Amela Kovačevića koji je kazao da Vlada KS nije u prilici da u budžetu za 2020. osigura dodatna sredstava za zdravstvo u iznosu od 31 milion KM.

Ministar finansija bi trebao znati da se mi ne finansiramo iz budžeta, već iz Fonda zavoda zdravstvenog osiguranja KS i iz tog fonda po Zakonu o zdravstvu FBiH taj novac isključivo ide za finansiranje davalaca usluga i finansiranje korisnika usluga – pacijenata. Prije dvije godine smo uspjeli da blokiramo odljev fondovskog novca u finansiranje, izgradnju i opremanje zdravstvenih kapaciteta. To su bili ogromni milioni koji su nezakonito išli za tu namjenu. Sav novac mora ići davaocu i korisniku zdravstvenih usluga – kazao je Selimić.

Navodi da su u međuvremenu svi pokušaji da se razgovara s vladom bili neuspješni, kao i onaj jučerašnji sa v.d.direkotra Zavoda osiguranja KS Sakibom Katanom, preko kojeg je Vlada KS ponudila “samo prava koja imaju sada, to su prava iz 2017. poboljšana za koeficijent 0,30”.

Nažalost sada smo u poziciji da ponovo posežemo za štrajkom da bismo osigurali svoja prava jer nam Vlada KS apsolutno ništa nije ponudila – kazao Selimić.

Izvor: 
BNN.BA