Lokalni izbori će biti prolongirani za novembar

"Novca ima i novca će uvijek biti za izbore"

Lokalni izbori će biti prolongirani za novembar

22.05.2020 - 19:55
Politika

Lokalni izbori koji su trebali da se održe 4. oktobra, najvjerovatnije će biti prolongirani za 15. novembar, navodi N1, dodajući kako će detalji biti poznati na sutrašnjoj press konferenciji koja je zakazana od strane Centralne izborne komisije. 

izbori

Lokalni izbori planirani za početak oktobra, prolongiraće se za sredinu novembra. Novac, 9 miliona konvertibilnih maraka, neće biti omogućen. Zbog toga se neće moći provesti pripremne procedure, tender za firmu koja će nabaviti i štampati izborne listiće. Oni koji treba da obezbjede novac kažu da se može obezbjediti.

"Novca ima i novca će uvijek biti za izbore. I on će biti u budžetu 2020. godinu", - kaže Zoran Tegeltija, predsjedavajući Savjeta ministara BiH. 
No, član Predsjedništva BiH ostaje pri stavu da su članovi Centralne izborne komisije stranačke ličnosti.

"Očigledno je da u Savjetu ministara oko toga nema saglasnosti, ali moram da kažem da mi nismo osporavali potrebu da do tog novca dođe. Ali konstatovali smo, evo da su neke političke partije na nivou BiH su uporno zagovarale i dio međunarodne zajednice da se odgode izbori. SNSD to nikada nije zagovarao, ali SNSD nije spreman da prihvati legitimitet ove Centralne izborne komisije." - poručuje član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik

Sa njim se slaže koalicioni partner HDZ BiH, ali i SBB. 
"Vi sa jedne strane imate jedan legalistički koncept da izbori budu održani i treba da budu održani. Sa druge strane imate recimo moju primjedbu da su svi izbori, naročito prošli i pretprošli bili politička krađa. Da je CIK sastavljena od pet stranačkih ličnosti. Imate dva iz SDS-a, dva iz SDA, od juče jednog iz DF-a i ta Centralna izborna komisija gubi svoj legitimitet." - kaže predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić.

SDA misli drugačije, članovi CIK-a rade profesionalne, ali je predsjednik ove stranke još prije dva dana nagovijestio pomjeranje izbora.
"Mislim da to treba uraditi. Imaćemo budžet do kraja mjeseca i da ćemo imati sredstva za izborni proces i da ćemo imati u novembru lokalne izbore." - rekao je Izetbegović nakon iftara kod ambasadora SAD u BiH Erica Nelsona. 

Opozicija u oba entiteta mišljenja je da se izbori mogu održati u predviđenom roku. 

Izvor: 
BNN.ba / N1