Lučarević: Moj drug nabio je Muslimovića nogom kad je rekao da nije za akcije nego za kancelarije

Sjećanje jednog od branilaca Sarajeva

Lučarević: Moj drug nabio je Muslimovića nogom kad je rekao da nije za akcije nego za kancelarije

10.12.2019 - 16:32
Politika

Legende odbrane Bosne i Hercegovine koje su bile žrtve podmetanja Fikreta Muslimovića poručile su da ovog nekadašnjeg oficira zloglasne Kontraobavještajne službe (KOS) trebaju tužiti svi oni kojima je radio o glavi, lažno ih optuživao i kaljao im ugled u depešama koje je podnosio državnom vrhu. U najavi serijala “Zaklele se ptice KOS-u”, koji priprema istraživački tim “Dnevnog avaza”, svoje ime ugledao je i Kerim Lučarević, heroj, jedan od osnivača Patriotske lige i poznati ratni komandant. I Lučarević se našao na meti KOS-ovca Fiće.

Lučarević kaže da su Fikret Muslimović i njemu slični bili u funkciji destrukcije odbrane Bosne i Hercegovine od agresora. Nekome, kaže, očito nije bilo u interesu da se Sarajevo i BiH odbrane.

Prisjetio se i kad je upoznao Muslimovića. Kaže da je to bilo poslije Pofalićke bitke, u kojoj mu je poginuo dobar prijatelj. Bio je pozvan u Predsjedništvo RBiH kod Alije Izetbegovića. S njim je išao i jedan njegov saborac.

U trenutku dok su se penjali stepenicama u Predsjedništvu iz jedne kancelarije istrčao je Fikret Muslimović.

- Pita on mene: “Što ti meni ne šalješ izvještaje?” A ja sav krvav. Po meni krv mog prijatelja. Rekoh mu da ne znam ko je on. Kaže: “Ja sam Fikret Muslimović, načelnik Vojne bezbjednosti.” Rekoh mu: “Ja tebe prvi put vidim.” On ponovi nekim tonom, jačim: “Što mi ne šalješ izvještaj?” Ja ga uhvatim ispod ruke i kažem: “Nemam ja vremena da to kucam, stalno sam u akcijama, hajde ti sa mnom u akciju pa ti piši izvještaje.” On se poče otimati govoreći: “Neću ja, nisam ja za akcije, ja sam za kancelarije.” Tad ga je moj drug nabio nogom, letio je metar i po. Više mi se nije obratio - prisjeća se Lučarević.

On kaže da je važno pitanje ko je i zašto držao Muslimovića na funkcijama koje je obavljao, odnosno po čijem je zadatku radio i šta im je bio cilj.

- Vjerovatno je bio neki cilj. Nekome je smetalo da se vodi odbrana. Muslimovićeva funkcija je bila da pravi destrukciju, a držao ga je neko kome je to odgovaralo. Ne može neko biti na takvoj funkciji i da radi tako kako je radio Muslimović, a da nema podršku. Velika je to priča... - kaže Lučarević.

Priču o Fikretu Muslimoviću Lučarević zaključuje ogorčeno: “I on general…”

Izvor: 
BNN.BA/Avaz.ba