"Lutrija BiH" firmu koju je osnovao Konaković, častila sa 300.000KM

Dokumentacije o prljavim SDA-ovcima, koji se danas pokušavaju predstaviti kao "nova lica", ima na pretek

"Lutrija BiH" firmu koju je osnovao Konaković, častila sa 300.000KM

13.04.2018 - 07:54
Politika

Stranka obavještajca, obavijenog ubistvima i prikrivanjem ubistava, Kemala Ademovića, u kojoj je nastavnik fizičkog, Elmedin Konaković samo isturena igračka na navijanje, s ponosom može reći da je istureni punkt SDA koji baštini isti spektar prljavih radnji kao i sama SDA: politička ubistva, prijateljstvo sa mafijom, nepotizam kroz zapošljavanje najbližih srodnika i prijatelja, uplive u tendere i namještanje poslova, pokušavanje otimanja basnoslovnog državnog blaga (Skenderija) i druge slične "poslove". Kako bi uzeli nekoliko pozicija u oktobru 2018. godine, ova Ademovićeva obavještajna podvala pokušava se predstaviti kao "opozicija" što je, nakon vlasti od gotovo 10 godina Konakovića i više od 20 godina Ademovića, vrijeđanje biračke inteligencije. Narod bi trebao da zaboravi njihovo koaliranje sa Esedom Radeljašom, uništavanje GRAS-a u proteklih 7,5 godina, koalicijsku krađu iz ZZO KS i kršenje zakona u tom slučaju, namještanje tendera za izgradnju puteva u KS, lakiranje desetina izvještaja o javnim preduzećima gdje je SDA nemilice krala, uz punu podršku Ademovića i Konakovića. Također, narod bi trebao da zaboravi stotine hiljada maraka dugova i para koje je firma koju je osnovao Elmedin Konaković (zv. Kifla i Dino), dobio, odnosno nije platio.

Lutrija BiH pokrenula je postupak nabavke „reklamne podrške kladionicama i zakup prostora za oglašavanje sedmične ponude“. Odlučili su se za „pregovarački postupak bez objave obavještenja“, a potom su pozvali Konakovićevu firmu Sport Centar da se prijavi. Nakon analize jedine prispjele ponude, čelnici Lutrije su procijenili da je baš ta ponuda – ekonomski najisplativija. Onda su 30. 6. 2010. godine potpisali ugovor sa Sport Centrom vrijedan 156 hiljada maraka. 

Godinu kasnije, princip je isti. Lutrija BiH pozove Konakovićev Sport Centar, on dostavi ponudu koja, iako je jedina, bude proglašena ekonomski najisplativijom, pa se, zatim, potpiše ugovor vrijedan 124 hiljade maraka. Bez PDV-a. 

I u decembru 2012. godine Sport Centar je od Lutrije BiH je dobio ugovor. U rubrici „kriteriji za dodjelu ugovora“ piše – ekonomski najisplativija ponuda. U rubrici „broj primljenih ponuda“ navedeno je – jedna. Na kraju je još navedeno da je vođen „pregovarački postupak bez objave obavještenja“, te da je sa sretnim dobitnikom Sport Centrom potpisan ugovor broj 63-4-2-2-70/12 vrijedan 24 hiljade maraka. Dakako, bez PDV-a.

Isti iznos, isti posao, isti ugovorni organ. Samo godina 2013. „Oglašavanje Lutrije BiH na portalu Sport Centar“ vrijedilo je 24 hiljade maraka. Ponuđač jedan, ali naisplativiji. Naravno, Sport Centar d.o.o. Sarajevo čiji je suosnivač – Elmedin Konaković, današnji premijer Kantona Sarajevo. 

U istom periodu kada je od Javnog preduzeća Lutrija BiH dobivao ugovore, Sport Centar nije plaćao kiriju javnim preduzećima „ZOI 84“ i Skenderija.

 

Izvor: 
zurnal.info