Mamić: Ne osjećam se sigurno u Hrvatskoj

Nema uslova za izručenje Mamića Hrvatskoj

Mamić: Ne osjećam se sigurno u Hrvatskoj

17.07.2018 - 12:19
Politika

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine i odbrana Zdravka Mamića saglasni su da nisu ispunjeni uslovi za njegovo izručenje Republici Hrvatskoj. Tužiteljica Gordana Bosiljčić izjavila je kako je državno tužilaštvo utvrdilo da nisu ispunjeni uslovi za izručenje Mamića pravosudnim organima Hrvatske.

- Propisana je zabrana izručenja lica koja su državljani Bosne i Hercegovine, a potraživani to jeste. Ugovor o izručenju potpisan između BiH i Hrvatske ne može se primijeniti na ovu procesnu situaciju - naglasila je Bosiljčić.

Izručenje se traži, dodala je tužiteljica, za vođenje predmeta pred Županijskim sudom u Osijeku zbog zloupotrebe povjerenja u privrednom poslovanju.

Branilac Zdravko Rajić se zahvalio Tužilaštvu BiH na profesionalnom stavu i dodao da nadležni pravosudni organi Hrvatske mogu dostaviti zamolnicu pravosuđu BiH radi daljeg gonjenja.

Mamić je rekao da je zbog nesigurnosti u Hrvatskoj potražio pravdu u BiH, kao i da ostaje kod ranijeg stava da ne prihvata dobrovoljno izručenje.

- U Hrvatskoj se osjećam nesigurno i tamo nemam pravičan postupak. Sviđa mi se stav Tužilaštva BiH jer štite i moja prava, u Hrvatskoj to nikada nisam osjetio, zato sam pravdu potražio u svojoj drugoj domovini, Bosni i Hercegovini - istakao je Mamić.

Sud BiH će odluku o izručenju Mamića donijeti naknadno.

Izvor: 
BNN.BA