Mamiću oduzeti milioni eura, nekretnine, automobili, brodica...

Osuđen na šest i po godina zatvora

Mamiću oduzeti milioni eura, nekretnine, automobili, brodica...

06.06.2018 - 18:47
Region

Prema pisanju hrvatskih medija, sud je naložio da se Zdravku Mamiću oduzmu 52 miliona kuna (7,03 miliona eura), kao i novac s njegovih bankovnih računa te računa njegove supruge i kćerke, jer se smatra da je novac stečen nezakonito. 

Osim toga, Mamiću se oduzima i sedam miliona kuna (950.000 eura) s drugog računa te stan i garaža na Cvjetnom trgu u Zagrebu, čija je vrijednost procijenjena na 6,6 miliona kuna (892.000 eura).

Hrvatska mu je odlučila oduzeti još jedan stan na Cvjetnom trgu vrijedan 2,7 miliona kuna (365.000 eura), stan i zgradu u vlasništvu Vanje Horvat, bivše supruge Zorana Mamića, te dvije šume, livade, građevinsko zemljište, brodicu vrijednu 1,6 miliona kuna (216.000 eura), kao i automobile čija je vrijednost veća od milion kuna.

Njegovom bratu Zoranu sud je odlučio oduzeti 25,8 miliona kuna (3,4 miliona eura), dodatno 2,5 miliona kuna (338.000 eura), 6.200 eura i automobil Land Rover. 

Zdravko Mamić, koji posjeduje i državljanstvo BiH, trenutno se nalazi u Međugorju, a hrvatska policija je raspisala potjernicu za njim, nakon čega se očekuje raspisivanje međunarodne potjernice. Hoće li biti izručen, odlučit će nadležni organi Bosne i Hercegovine.

Prvi čovjek zagrebačkog fudbalskog kluba Dinamo osuđen je danas na šest i po godina zatvora zbog štete nanijete tom klubu u iznosu 15,5 miliona eura i za utaju poreza od 1,2 miliona. On se tereti da je to učinio transferom hrvatskih reprezentativaca Luke Modrića i Dejana Lovrena. 

Obojica su svjedočila na suđenju Mamiću u njegovu korist. Zbog promjene delova iskaza datih tokom istrage u korist Mamića, tužilaštvo je pokrenilo istragu protiv dvojice fudbalera, a u međuvremenu je protiv Modrića podignuta i optužnica zbog davanja lažnog iskaza.

Uz Mamića su za krađu iz Dinama osuđeni njegov brat Zoran, direktor Hrvatskog fudbalskog saveza i bivši direktor Dinama Damir Vrbanović te poreznik Milan Pernar. 

 

Izvor: 
BNN.BA