Mataruga: Ponašanje grupe studenata Univerziteta u Banjoj Luci orkestrirano

"Ne žalim što neću više biti rektor"

Mataruga: Ponašanje grupe studenata Univerziteta u Banjoj Luci orkestrirano

09.11.2017 - 14:00
Svijet

Rektor u ostavci Univerziteta u Banjoj Luci (UNIBL) Milan Mataruga tvrdi da su “dešavanja i ponašanje grupe studenata na Dan Univeziteta neprihvatljivo, očigledno orkestrirano i smišljeno vođeni kako bi se urušio ugled Univerziteta i smijenio rektor”.

-U momentu kada u gostima imamo rektore i prorektore 16 univerziteta i kada najbolji studenti UNIBL dobijaju zlatne značke - upravo oni koji njima nisu ni blizu svojim prosjekom ocjena i dužinom studiranja, "okupiraju” Rektorat i gaze dostojanstvo i ugled našeg Univerziteta - ustvrdio je Mataruga, koji je jučer dostavio Senatu Univerziteta svoju ostavku, koju su zatražili studenti nezadovoljni stanjem u visokom obrazovanju RS.

Ponovio je da je na sastanku sa studentima rekao da podržava njihove zahtjeve, ali i da za njihovu realizaciju treba podrška institucija i više vremena.

-Ne obazirući se na moje razumijevanje, njima je bilo važnije da uzvrate uvredama, prekidajući me dok sam pokušavao da objasnim detalje. Slobodan sam reći da su neki predstavnici studenata tom prilikom iznijeli niz neistina - ocijenio je.

Mataruga tvrdi da ne pristaje na ucjene i od svih traži akademsko ponašanje u svakom momentu.

Odbio je optužbe o umješanosti ili namjernom prolongiranju istrage o aferi na Tehnološkom fakultetu te ističe da je naredio hitnu istragu i sankcije.

-Nejasno je da li su Ratko Savić, Željko Sladojević i Marija Puljarević istinski predstavnici studenata i da li rade u njihovom interesu? Da li upravo oni hoće da mijenjaju zakon praveći prostor da svi studenti (bez obzira na prosjek i dužinu trajanja studiranja) mogu biti kandidati za Studentski parlament i tako osiguraju pozicije "podobnim“, a ne najboljim. Ja sam protiv toga - dodao je Mataruga.

Nezadovoljan je, zaključio je, jer nije uspio da provede reforme na banjalučkom Univerzitetu, na kojem je zatekao mnogo problema.

Studenti, između ostalog, traže da Senat Univerziteta donese unificirana pravila studiranja koja će se primjenjivati na svim fakultetima, a koja se odnose na predispitne obaveze i polaganje ispita.

Uputili su i zahtjev za razrješenje pozadine afere na Tehnološkom fakultetu, gdje je referent Studentske službe Velimir Balaban optužen za seksualne ucjene, kao i da se istraže sve afere seksualnog uznemiravanja na Univerzitetu.

Izvor: 
BNN.BA/Fena