"Medalja otpora": Nastavak falsificiranja historije i krađe identiteta u režiji SDA

Ništa novo iz režije SDA

"Medalja otpora": Nastavak falsificiranja historije i krađe identiteta u režiji SDA

22.01.2019 - 08:34
Politika

Šest stotina imena bit će dobitnici "Medalje otpora", odnosno zaslužni građani jer su organizovali otpor, bez obzira, što su njihove uloge bile dijametralno suprotne od onoga što će pisati u odluci od dodjele "Medalje otpora". Da je Bosna i Hercegovina, zaista, imala šest stotina "organizatora otpora", kao i 500.000 vojnika, kako piše i kako će pisati u zvaničnim dokumentima, dodjele "Medalje otpora" mogli bi organizovati negdje oko Beča, odnosno Herceg Novog. Ipak, živimo u vrijeme kada ljudi, radi interesa, plasiraju i institucionaliziraju najobičnije neistine. 

SDA, medalje otpora

Da je, nekada, recimo 1985. godine, jedan ekonom "Mlina" iz Ustikoline, kasnije široj javnosti poznat kao Halid Čengić, mogao i pretpostaviti da će, deset godina kasnije biti činovan generalskim činom, a dvadesetak godina poslije biti dobitnik "Medalje otpora" (kao da je u rangu najboljih Titovih generala) mislio bi da se neko grdno i grubo sa njim šali.

Ekonom "Mlina" iz Ustikoline je, u međuvremenu, postao magaciner visokotarifne i vojne robe u Visokom gdje je, sam po svojim sklonostima i po mišljenju njegovog sina, dodjeljivao vojnu opremu ili, pak, odbijao dati istu procjenjujući, u sred magacina, gdje je ona potrebna a gdje nije. On je danas na listi za dobitnike "Medalje otpora", jer zaista kako bi izgledao otpor ove zemlje da nije bilo Halida Čengića?!

Halidov sin, Hasan, bio je uključen u organizaciju otpora i radio je. Ima i zasluge. Da li su one takve da i pored nabavke i prodaje oružja našoj sirotinji, te nemanja znanja da organizuje ijedan vod, kamo li vojsku, treba biti na broju 2. za dodjelu "Medalje otpora"? Naravno da nisu, ali SDA-ovci jasno računaju: bolje i Čengić, da se lažemo, nego stvarna, druga imena, mimo SDA, kao npr. Rusmir Mahmućehajić.

Izvjesni Atif Šaronjić, koji je nosio "kodno ime Emir", koje mu uopće nije bilo potrebno jer niko za njim nije ni tragao, doživio je saobraćajnu nesreću na samom početku agresije na našu zemlju. Prije toga imao je funkciju komandanta "specijalnih jedinica" Patriotske lige, ali gdje su te jedinice bile, te da li su uopšte postojale, nije poznato. Nakon saobraćajke, Šaronjić je otišao u Njemačku i više se, do pred sam kraj agresije na našu državu, nije vraćao.

Ali Šaronjića je "neko", iako je bio u Njemačkoj, sve su prilike (?) cijelo vrijeme vodio u papirima kao da je bio pripadnik Armije RBiH vas rat. Poslije ga je "neko" stavio i na spisak dobitnika "Medalje otpora". Neki bi rekli paradoks, drugi pak realnost "historije" koju decenijama pokušava falisificirati SDA. Sa "urednim" papirima nadamo se da će Šaronjić dobiti priliku da oslobodi prvih sto kvadrata, makar stambenog, prostora u Sarajevu kada mu već "otpor" nije išao najbolje od ruke.

Uloga Irfana Ljevakovića, odvratnog obavještajca SDA-ovih tajnih policija, u otporu agresiji, vjerovatno ni njemu nije poznata, dok Asim Dautbašić, kao jedan od osnivača terorističke jedinice "Ševe" ima "značajnu" ulogu u sramoćenju stvarnih organiztora otpora na koje su, nekoliko puta, Dautbašićeve "Ševe" pucale, vršile ubistva i druge zločine. I on je dobitnik "Medalje otpora".

Uz Dautbašića na spisku za "Medalju otpora" je i pripadnik "Ševa" Faik Kulović koji je, prema brojnim svjedočenjima, pravio eksplozivne naprave i upucavao snajpere pripadnicima "Ševa" - da bolje mogu ubijati civile i nedužne ljude. Nije Kulović iz te "bratije" jedini. Tu je i Ejub Trako, prepoznat sa papira iz kampa "Pogorelica" gdje su revnosni agenti vježbali na imenima Mirka Pejanovića, Muhameda Filipovića, Mire Lazovića i sl.

Da MUP ne ostane zakinut za dobitnike "Medalje otpora", tu je i Mirza Jamaković, prvi čovjek za eksplozive unutar ratnog MUP-a, za čije ime se lako mogu povezati mnoge ekslozije unutar opkoljenog Sarajeva za koje bi, da je držav e, mglo biti zainteresovano i Tužilaštvo Bosne i Hercegovine. I Jamaković je, danas, "otporaš".

"Historijska" uloga silejdžije Muhameda Švrakića u pokretanju "otpora", predmet je kojim bi se trebao baviti prof.dr. Abdulah Kučukalić. Švrakić se prije agresije na Bosnu i Hercegovinu toliko spremao za "otpor" da je, odmah nakon početka agresije, svoj otpor nastavio u bratskoj Italiji. Na spisku je i Muhamedov brat Ahmed koji je "otporaš", čini se od rođenja.

Uvaženi članovi spiska, Senaid Memić i Alija Lončarić bavili su se logističkim pitanjima za one koji stvarno rade za organizaciju otpora. Ne bi se ali nikako moglo reći da su njihova imena "organizatori otpora" ali kada SDA-u treba da višak svojih imena natrpa u organizaciju otpora, kako bi ispalo da je samo SDA organizovala otpor, tada se imena poput Memića, Lončarića i drugih sličnih tipova mogu naći na spisku dobitnika "Medalje otpora".

Kada je u pitanju "organizator otpora" Sulejman Vranj, dobro bi bilo da on sam, makar javnosti, pojasni kada i koga je on to tačno organizovao, te šta je tačno radio u "kritično vrijeme"? Da li je ikada komandovao vodom i organizvao makar petdeset ljudi pa je zasslužio "Medalju otpora" koja mu, čini se, u ruke ide linijom Čengića koji imaju svoju kvotu "otporaša" u koju spada i Vranj.

Postoji još cijelo tuce smiješnih primjera dobitnika "Medalje otpora", u koje spadaju načelnici opština i policija iz Podrinja koji su, brže-bolje, pobjegli za lica mjesta i ostavili i zemlju i narod agresoru. Sada su "organizatori otpora" jer historija koju piše SDA, uglavnom, laže.

Ne treba posebno pominjati da je na spisku dobitnika "Medalje otpora" masa kriminalaca, zločinaca, silejdžija i varalica čime sastavljači spiska, u temelju, duboko kompromituju odbranu naše države podržavaju tezu agresora da su Sarajevo odbranili kriminalci. 

Treba, posebno, napomenuti da na spisku nema brojnih ličnosti koji su imali značajan doprinos u odbrani naše države. Ali to je dio falsificiranja historije, po urneku SDA, pri čemu decenijama pokušavaju stvoriti masu lažnih i sakriti masu pravih imena pokretača otpora. Pravi pokretači otpora šute. Ova igranka SDA im i nije važna. 

Kada SDA do te mjere falsificira historiju, onda slobodnu mogu staviti na spisak dobitnika "Medalje otpora" i četničkog špijuna, Fikreta Muslimovića, jer kakvi loši karakteri sastavljaju i revidiraju ove spiskove, njima pod kožu može stati svako ime, pa čak i Muslimovićevo. 

Ali građani trebaju biti mirni. Ovo je "historija" kratkog dometa i bez ikakvog značaja. Paralele radi, nakon Drugog svjetskog rata u bivšoj Jugoslaviji, napisano je oko 130.000 knjiga o tom ratu. Test vremena i istinitosti preživjelo je svega desetak. Tako vrijeme kažnjava one koji u njemu lažu. Tako će završiti i najmanje polovina spiska "otporaša" kada, jednom, umjesto laži, istina počinje biti dominantna u ovoj zemlji koaj je nije uspijela oduprijeti unutrašnjim slabostima jer viška heroja, za takvu akciju, nema.

Izvor: 
BNN.ba