Merkel: Evropska unija se nalazi u odlučujućoj fazi

Ekonomska snaga, pitanja dugoročne stabilizacije eura...

Merkel: Evropska unija se nalazi u odlučujućoj fazi

17.03.2018 - 17:54
Evropska unija

Njemačka kancelarka Angela Merkel smatra da se Evropska unija (EU) nalazi u odlučujućoj fazi. Ona je najavila da će na idućem Savjetu unije po prvi put biti razgovarano o budućim odnosima sa Velikom Britanijom.

Merkelova je, u video-poruci, podsjetila da Velika Britanija napušta EU, ali i da je međunarodno stanje obavezuje na djelovanje. Zajedno sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom Nemačka želi, kako je naglasila, da se posveti temama koje je moguće bolje riješiti na evropskom nivou.

Njemačka kancelarka ukazala je da u te teme spadaju ekonomska snaga, pitanja dugoročne stabilizacije eura, kao i kako zaštititi vanjskih granice, odnosno boriti se protiv uzroka migracije.

"Nadam se da ćemo brzo postići rezultate", rekla je ona.

Na idućem Savjetu EU, koji će se održati sljedeće nedjelje, po prvi put, kako je objasnila, bit će razgovarano o predstavi budućih odnosa sa Velikom Britanijom.

Naravno, dodala je, Velika Britanija mora sama reći šta želi.

"Nadam se da će dio toga biti i saradnja u naučnoj oblasti. Velika Britanija mora saopštiti koliko želi učestvovati u progamima 'Horizon 2020' i razmjeni Erasmus. Erasmus je odličan primjer uspješnog evropskog programa", naglasila je Merkel.

Najavila je i dijalog sa građanima o razvoju Evrope.

"Francuska i Njemačka će u tome tijesno sarađivati", rekla je Merkel, dodajući da će biti omogućeno digitalno učešće.

Izvor: 
BNN.BA