Merkel i Macron potpisali sporazum o jačanju odnosa

Kako bi poslali pozitivnu poruku Evropskoj uniji

Merkel i Macron potpisali sporazum o jačanju odnosa

22.01.2019 - 12:52
Evropska unija

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron potpisali su novi sporazum o jačanju francusko-njemačkih odnosa kako bi poslali pozitivnu poruku Evropskoj uniji, oslabljenoj porastom nacionalizama. 

Angela Merkel, Emmanuel Macron

Tekst je parafiran u njemačkom Aachenu, četiri mjeseca prije evropskih izbora, iako izaziva rasprave u Francuskoj, gdje krajnja ljevica i krajnja desnica u njemu vide gubitak nacionalnog suvereniteta i svrstavanje njihove zemlje s Berlinom.

Sporazum o francusko-njemačkoj saradnji i integraciji treba nadopuniti sporazum iz Elizejske palate koji su 1963. godine potpisali Charles de Gaulle i Konrad Adenauer, kojim se konkretiziralo francusko-njemačko pomirenje nakon rata.

Sporazum predviđa zajedništvo, usklađenost privrednih, vanjskih i politika odbrane dviju zemalja, saradnju na prekograničnim regijama i zajedničku parlamentarnu skupštinu od 100 francuskih i njemačkih zastupnika.

Jačanje evropskog projekta

"To je važan trenutak da se pokaže da je francusko-njemački par baza koja se može oživjeti u svrhu jačanja evropskog projekta", navedeno je u uredu francuskog predsjednika.

"Nikada nismo otišli tako daleko u pogledu zajedničke odbrane", dodali su iz Elizejske palate.

Dvije zemlje su prihvatile i odredbu o međusobnoj zaštiti u slučaju agresije, po obrascu predviđenom u sklopu NATO-a.

Oni će moći rasporediti zajednička sredstva u slučaju napada ili sarađivati u velikih vojnim programima, poput njihovih planova za tenkove i borbene avione.

Potpisivanje sporazuma se dogodilo u vrijeme dok su oboje politički oslabljeni: Merkel se priprema prepustiti funkciju u jesen 2021. godine, a Macron je suočen s krizom "Žutih prsluka".

Izvor: 
BNN.BA / Al Jazeera, Agencije