"Mi smo Europa": Semir Halilović govorom zaustavio formiranje iranskog instituta u BiH

Zastupnik BPS-a na Skupštini Kantona Sarajevo održao govor o bosanstvu

"Mi smo Europa": Semir Halilović govorom zaustavio formiranje iranskog instituta u BiH

31.01.2018 - 19:05
Politika

Na dnevnom redu današnje sjednice Skupštine Kantona Sarajevo našla se tačka dnevnog reda o osnivanju Instituta za iranistiku u Sarajevu. Kako iz elaborata baš i nije bilo jasno o čemu se radi, odmah nakon istupa ministra obrazovanja Vlade Kantona Sarajevo, Elvira Kazazovića, za riječ se javio zastupnik BPS-a Semir Halilović, koji je iznio razloge zašto "nama treba institut za bosanstvo, a ne za orijentalne kulture".

"Pored odsijeka za orijentalne jezike na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, pored kulturnog centra IR Iran u Sarajevu, smatram da je osnivanje bilo koje institucije koja bi se bavila "iranistikom" u sred Bosne i Hercegovine, sasvim nepotrebno. Prije svega nama trebaju instituti o našoj kulturi, o suživotu četiri monoteističke religije u Sarajevu, o nama kao europskom narodu kojem ne treba nikakvo orijentaliziranje, već naše osvještavanje unutar naše tradicije i naše kulture. S druge strane, ovakvi i slični instituti mogu dovesti i jesu dovodili, pod firmom kulture i humanitarnog rada, do razjedinjavanja muslimanskog stanovništva u Bosni i Hercegovini što po nas, može biti pogubno, obzirom na našu geostratešku poziciju. Pozivam zastupnike Skupštine da glasaju protiv ovakve odluke", kazao je u svom govoru zastupnik BPS-a Semir Halilović.

Poslije Halilović riječ je uzeo zastupnik SDP-a Slaviša Šućur koji je podržao Halilovićev istup i također kazao da, pored postojećih, ne vidi nikakvu realnu potrebu za osnivanjem novih orijentalnih institucija u Sarajevu. Zastupnici Skupštine KS su, nakon ova dva istupa, odlučili odbiti zahtijev za osnivanje "Instituta za iranistiku u Sarajevu". 

Izvor: 
BNN.BA