Migranti zlostavljaju Sarajevo: Tuče, otimanje, upadi u kuće, prosjačenje...

Država dopušta zlostavljanje vlastitih građana

Migranti zlostavljaju Sarajevo: Tuče, otimanje, upadi u kuće, prosjačenje...

26.02.2020 - 08:49
Politika

Gotovo nema dana kada u Sarajevu neko od migranata ne napravi, barem jedno, krivično djelo. Od upada u tuđe stanove, uništavanja privatne i javne imovine, napada na građane i pokušaj otimanja i otimanje ličnih stvari, organizovano prosjačenje, međusobne tuče, povrede noževima...dio su kriminalnog opusa koji mnogi migranti čine u njima stranoj državi Bosni i Hercegovini. Država Bosna i Hercegovina i dalje ne reaguje dopuštajući da njeni državljani ispaštaju i budu dovedeni u ozbiljnu opasnost.

Od početka migrantske krize Bosna i Hercrgovine, svi njeni organi vlasti, nisu uradili dobar posao. Ne postoji evidencija ko su migranti koji se nalaze na teritoriji Bosne i Hercegovine: kako se zovu, odakle dolaze, imaju li kriminalni dosje, da li su nosioci teških zaraznih bolesti i sl. Na taj način migranti u Bosni i Hercegovini predstavljaju ozbiljnu opasnost po državljanje Bosne i Hercegovine.

Sistem na ovom polju pokušava uspostaviti ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine, Fahrudin Radončić, koji sistemskim rješenjima i obuhvatom institucija svih nivoa, pokušava angažovati cijelu državu u problemu koji, ako eskalira, može nanijeti nesagledivu političku ekonomsku, sigurnosnu i zdravstvenu štetu Bosni i Hercegovini. U teškoj političkoj situaciji koju predvodi Milorad Dodik, a pomažu mu Dragan Čović, Radončić pokušava organizovati zaštitu države od migranata.

S druge strane, svi niži nivoi vlasti pomažu u migrantskoj bahatosti u Bosni i Hercegovini. Pođimo od toga da je boravak u kampu bez ikakvih oštrijih pravila pa se, tako, migranti šeću po Sarajevu čineći čitav splet krivičnih i prekršajnih djela da bi se, potom, uredno vratili na spavanje u migrantski kamp. Lokalni političari pokazujući "milosrđe" prema migrantima, zataškavaju sopstveni neefikasnost ali, sa druge strane, čine ogromnu nepravdu i štetu lokalnoj bosanskohercegovačkoj zajednici.

Same jedinice policije reaguju izuzetno mlako, samo u esklairajućim situacijama, bez sistematičnog pritiskanja migrantske populacije da moraju poštovati zakone države u kojoj se nalaze i, posebno, moraju poštovati državljanje Bosne i Hercegovine.

Od krvavih tuča na Željezničkoj stanici, upada u kuće i stanove u Hadžićima, na Ilidži, u Hrasnom, preko otimanja ženskih torbi na Koševskom brdu, organizovanog prosjačenja u centru Sarajeva, pa sve do razbijanja javne i privatne imovine na Ilidži i širom Sarajeva, migranti pokazuju da im se, pod hitno, mora organičiti i prostorno i vremensko kretanje u Sarajevu. Ako država dopusti ovakvo bahato ponašanje, bez ikakvih sanskcija i bilo kakvog reda, Bosna i Hercegovina, a posebno Sarajevo (nakon Bihaća i Tuzle) postat će gradovi u kojima migranti određuju pravila nereda.

Vrijeme je da država, pod hitno, reaguju. Sve raskrsnice, svi tržni centri, sve glavne ulice u SArajevu, doslovno su okupirali migranti. Postavlja se pitanje da li se, u bilo kojoj državi Europe, stranci mogu ponašati na način na koji se migranti ponašaju u Bosni i Hercegovini i Sarajevu?! Naravno da ne mogu. Zato država, ako je još uvijek ima, mora reagovati.

Postoje ozbiljne analize koje govore o tome da su migranti vrlo svjesno pozvani i upućeni ka teritoriji Bosne i Hercegovine, po principu upućivanja mudžahedina tokom 90-tih godina. Pominju se ogromne svote novca za prijem migranata od kojih će, očito je, njih 20% ostati u Bosni i Hercegovini. Ako uzmemo da je kroz Bosnu i Hercegovinu prošlo i da će proći oko 200.000 migranata, dobijamo cifru od sadašnjih i budućih oko 20-30.000 novih stanovnika iz afro-azijskih zemalja - a to je ozbiljan problem za Bosnu i Hercegovinu.

Time se vrši ne samo kulturološka-sigurnosna agresija na domaće stanovništvo, već i podriva status domaćih muslimana kako bi im se, zapravo, napravila blokada puta ka Europskoj uniji. Iako postoje granice ka EU u Srbiji, Crnoj Gori, iako se ka EU može doći i preko Albanije, migranti su svjesno upućeni samo na Bosnu i Hercegovinu i ovdje nailaze na plodno političko tlo jednog dijela lokalno-entitetske politike u FEderaciji BiH. Bosna i Hercegovina se, očito je, moguće je bespovratno mijenja.

Izvor: 
BNN.ba / Foto: Avaz