Milan Dunović traži ocjenu ustavnosti uredbe radi koje je pukla koalicija SDA i DF

DF-ov potredsjednik FBiH u akciji

Milan Dunović traži ocjenu ustavnosti uredbe radi koje je pukla koalicija SDA i DF

09.06.2015 - 15:11
Politika

Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Milan Dunović, u skladu s ustavnim ovlašćenjima, podnio je danas zahtjev za ocjenu ustavnosti Uredbe o vršenju ovlaštenja u privrednim društvima s učešćem državnog kapitala iz nadležnosti FBiH i Zahtjev za privremenu mjeru obustave od primjene dijela ove uredbe koji se tiče rada Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.

- Kao izvršno tijelo čiji je zadatak da prati situaciju u Vladi FBiH, te da svi doneseni pravni akti budu u skladu sa Ustavom FBiH, smatramo nužnim da Ustavni sud FBiH, kao nadležni sud za ovaj slučaj, odgovori na zahtjeve jer postoje ozbiljni argumenti da su predmetnom uredbom povrijeđeni Ustav FBiH te zakoni koji regulišu upravljanje privrednim preduzećima. Naime, potpredsjednik Federacije smatra da Uredba nije ispoštovala zakone koji regulišu nadležnosti federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije te da su neustavno i nezakonito te nadležnosti prenesene na Vladu FBiH - saopćeno je iz Dunovićevog kabineta.

Nakon konsultacija i analiza s pravnim timom, potpredsjednik FBiH je zaključio da se ova vrsta konflikta i krize, nastalih u Vladi FBiH, trebaju riješiti zakonskim putem pred Ustavnim sudom FBiH. 

- Stoga smatramo da postoji opravdan javni interes da pravosudne institucije promptno razmotre zahtjeve potpredsjednika, a sve u cilju efikasnog rješavanja novonastale situacije u skladu sa zakonima i Ustavom FBiH, te kako bi Vlada FBiH nastavila neometano funkcionisati - citat je iz saopćenja. 

Potpredsjednik Dunović izrazio je zabrinutost što je prvi korak "manjinske Vlade SDA-HDZ kršenje Ustava Federacije BiH".

Dunović je uvjeren da počinjenje nezakonitosti ne može biti valjan osnov za započinjanje prijekopotrebnih reformskih procesa, navedeno je također.

Izvor: 
Fena